x

Ovo su savjeti kako da sačuvate plavu kosu tokom ljeta

Kapa za plivanje je najbolji način da zaštitite kosu od slane vode i hlora, ali znamo da to nije najpopularnije rješenje.

Ljeto je u toku. Ljubitelji sunca i uživanja kraj vode trude se da svaki slobodan trenutak provedu na ovaj način u ljetnim mjesecima. 

Ipak pored uživanja treba misliti i na zdravlje kože, a ono što često zapostavimo i zaboravimo je njegovanje kose tokom sunčanja i izlaganja hloru i morskoj soli.


Zaštita kose od sunca

Štetni UV zraci sunca, hlor i slana voda imaju tendenciju da liše kosu vlage, ostavljajući je suvom i lomljivom posebno ukoliko je tretirana farbom i ako je plava. 

Ipak postoje načini da svoju omiljenu plavu kosu zaštite tokom lijepih ljetnih dana.

Natopite kosu

Suha kosa je poput spužve, ali kada je mokra, prekida se dalja apsorpcija hlora ili slane vode. 

Prije nego što skočite u bazen ili more navlažite kosu svježom, čistom vodom, što smanjuje vjerovatnoću da će apsorbovati vodu i spriječiti pojavu suvoće i oštećenja.


Dodajte ulje plavoj kosi

Hlor i slana voda imaju sposobnosti da skinu vlagu sa vaše kose i time izazovu ispucale vrhove i oštećenja. Osim toga, hlor i slana voda takođe djeluju na uklanjanju sjaja čineći da izgleda beživotno. Zbog toga je dobro da prije nego što odete na kupanje u moru ili bazenu nanesete neko ulje poput arganovog ili kokosovog. 

Oni će pomoći da se stvori klizava barijera između vaših pramenova i vode, a istovremeno će obezbijediti dodatni sloj vlage.

Vežite kosu

Kapa za plivanje je najbolji način da zaštitite kosu od slane vode i hlora, ali znamo da to nije najpopularnije rješenje. 

Ako ne volite da nosite kapu za plivanje, najbolje je da skupite kosu u visoku punđu.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.