x

Ovo su tajne stručnjaka za dugovječnost: Živio je 105 godina

Stručnjak za dugovječnost, dr Shigeaki Hinohara doživio je 105 godina, što, kako je sam pisao, nije bilo povezano sa strogim režimom ishrane ili vježbanja, niti nekim posebnim navikama, piše portal Make it.

Ovaj bivši predsjednik Međunarodnog univerziteta St. Luke u Tokiju, kao profesor i bivši počasni predsjednik Međunarodne bolnice St. Luke, poznat je kao autor knjige ″Živjeti dugo, živjeti dobro” i vrlo zanimljivim savjetima za dugovječnost.

“Najbolje je ne zamarati tijelo s previše pravila, kao što je pridržavanje strogog vremena za ručak ili spavanje, na primjer”, rekao je Hinohara u jednom intervjuu za The Japan Times 2009. godine. Ipak, postojala je barem jedna rutina koje se zaista držao – Hinohara je jednu stvar jeo baš svaki dan. Naime, za doručak bi popio kafu, čašu mlijeka i malo soka od narandže sa – kašikom maslinovog ulja.

“Maslinovo ulje je odlično za arterije i održava moju kožu zdravom”, rekao je tada za The Japan Times.

Njegov ručak će vas takođe iznenaditi: Često se sastojao od mlijeka i nekoliko kolačića, ili ničega, jer je – kako je sam znao da govori – bio prezauzet za jelo. Večera je obično bila sastavljena od povrća, malo ribe i riže, odnosno dva puta nedjeljno po 100 grama nemasnog mesa, rekao je Hinohara novinarima.

Ovaj ljekar je iskreno vjerovao da je održavanje tjelesne težine pod kontrolom ključno za dug život i dobro zdravlje.

“Svi ljudi koji dugo žive, bez obzira na nacionalnost, rasu ili pol, imaju jednu zajedničku stvar: Niko nema prekomjernu težinu”, istakao je.

Iako se činilo da Hinohara nije puno jeo, rekao je da nikad nije gladovao, jer je bio usredsređen na svoj posao, što je takođe mogla biti tajna njegove dugovječnosti.

“Nema potrebe da se ikada penzionišete, ali ako morate, to bi trebalo da bufe puno kasnije od 65. godine”, naglasio je. Naime, čovjek u životu najprije radi za svoju porodicu i za postizanje svojih ciljeva, što traje sve do 60. godine. Tada, u našim poznim godinama, treba da težimo da radimo na doprinosu društvu, pojasnio je.

On sam je nakon svoje 65. godine radio 18 sati dnevno, i to sedam dana nedjeljno, najčešće kao volonter i ‘volio je svaki taj minut koji je proveo radeći’, izjavio je u pomenutom intervjuu za The Japan Times. Volontirao je do posljednjih nekoliko mjeseci prije smrti. 18. jula 2017. godine, zabilježio je, The New York Times..

Izvor: n1info.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.