x

SISTEM PRED PUCANJEM

Pacijenti u Goraždu leže po hodnicima bolnice, traži se pomoć sa svih strana!

Iz Kantonalne bolnice Goražde upućeni su alarmantni apeli Kriznom štabu Ministarstva zdravstva BPK Goražde da hitno mobiliše zdravstveno osoblje za potrebe izolatorija u Đačkom domu jer je bolnički Covid odjel prepunjen, a pacijenti leže po hodnicima.

"Moramo početi hospitalizaciju pacijenata u tom objektu, ali bolnica ne može sama, nemamo više mjesta, ljudi leže na hodnicima", kaže prim.dr. Aldijana Begović, pomoćnica direktora za medicinske poslove.

Ona je upozorila da je potrebno hitno početi sa hospitalizacijom pacijenata u vanbolnički izolatorij u Đačkom domu.


"Dala sam prijedlog da se na neki način mobiliše zdravstveno osoblje iz drugih zdravstvenih ustanova i formiraju ti mješoviti timovi da bi to profunkcionisalo", ističe Begović.

Zbog nestačice na tržištu problem predstavlja i nabavka kiseonika i drugih lijekova neophodnih za Covid pacijente.

"Skoro svaki dan mi potrošimo po nekoliko boca kiseonika, danas smo morali vanredno tražiti još 12 boca, sutra ide redovna 48 boca pošiljka, bit će problem, nema mnogih lijekova na tržištu i sa tim se borimo. U petak su trebali doći ampularni lijekovi za pacijente kao što je Kleksan, nije ga bilo, pa smo se snalazili kupovali po apotekama, moramo se svi maksimalno angažovati", kaže Begović.


U Kantonalnoj bolnici očekuju hitnu reakciju kantonalnog kriznog štaba u smislu mobilizacije zdravstvenog osoblje za potrebe vanbolničkog izolatorija u Đačkom domu.

U ovoj ustanovi naglašavaju takođe da su iz sredstava koje je odobrio Zavod zdravstvenog osiguranja uspjeli osigurati angažman pulmologa iz Foče dva puta sedmično za konzilijarne preglede, ali i dalje problem predstavlja nedostatak kadra i medicinskog osoblja.

Na alarmantniu situaciju u BPK Goražde gdje je u ovom trenutku blizu 371 osoba zaražena koronavirusom ukazano je i tokom sastanka sa premijerom Vlade FBIH Fadilom Novalićem.


"Situacija je jako teška, a veliki problem su medicinski kadrovi, te apelujemo na druge kantone ukoliko mogu da nam pomognu, naročito na doktore pulmologe. Zatražili smo pomoć i iz Republike Srpske, pa čak i iz Srbije. Kisika je jako malo i to očekujemo da će vrlo brzo nestati. Stanje je alarmantno trebamo pomoć Federacije, pa i drugih kantona, jer ovo u Goraždu može jako brzo eskalirati u još težu situaciju. Očekujemo i interventnu pomoć sa nivoa FBiH koja bi omogućila da naše zdravstvene ustanove opskrbimo ovim najvažnijim. Kad dođu vakcine nadam se da ćemo biti tretirani ravnomjerno, a ukoliko je moguće i u većoj količini jer ovdje je to zaista potrebno", apeluju iz BPK Goražde.


Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.