x

Palačinke umućene s vrelom vodom: Mekše i ljepše nego ikad

Svako ima neki svoj isprobani recept za najfinije palačinke, mi vam danas predstavljamo nešto malo drugačije.

Sastojci:

1 jaje,

150 g brašna,

trećina kašičice sode bikarbone,

pola šolje vrele vode, 1 šolja kiselog mlijeka,

trećina kašičice soli,

1 kašika ulja.


Priprema:

Jaje dobro umutiti, pa uz neprestano mućenje dodati kiselo mlijeko, ulje, so, šećer i brašno. Treba da se dobije glatka smjesa.


Također uz neprestano mućenje dodajte sodu bikarbonu prethodno rastvorenu u vreloj vodi. Smjesa sada treba da bude srednje gustine. Ostavite da odstoji pet minuta, pa počnite da pečete palačinke na zagrijanom tiganju sa nelijepljivim dnom, koji ste malo namastili uljem ili puterom.


Napomena: Kad s jedne strane palačinke izbiju balončići, vrijeme je da je okrenete na drugu stranu i ravnomjerno ispečete.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.