x

Palenta, kraljica zdrave ishrane

Palenta je nekada bila skromna hrana, a danas je neizbježni dio moderne gastronomije. Poznata kao pura, žganci, prpa, bota, palenta se kuha od finog sitno mljevenog kukuruznog brašna ili krupnije kukuruzne krupice. Postoje i instant kukuruzne krupice za koje je potrebno samo pet minuta kuhanja.

To nekada siromašno i jednostavno jelo, koje smo, bez obzira na godine, u mlađim danima ili obožavali ili izbjegavali, danas se pretvorilo u pravu restoransku deliciju, koju i sami rado naručujemo. Umake i čorbe učiniće još bogatijima, a palentu možete upotpuniti jednostavnim dodacima poput maslaca i maslinovog ulja. Za nešto drugačije, punije okuse, pri miješanju možete ubaciti čak i čvarke, slaninu ili začinsko bilje.


Zdrave masnoće

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sveukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti, tj. karitenoide, i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za njene moći koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i riže, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svijetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom energijom.

Odlična za djecu

Ona u svom sastavu ima samo prirodne materije, tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i djecu. Sto grama palente sadrži oko 380 kalorija.

Zdrav obrok koji će djeca obožavati, pogotovo ako se iskombinuje s jogurtom ili nekim povrćem koje mališani vole. Još jedan od razloga što je ovaj obrok idealan za djecu je to što palenta sprečava nagli pad imuniteta.

Zapečena palenta sa sirom

Sastojci:

300 g kukuruznog brašna ili krupice

200 g crvenog luka

500 g svježeg kravljeg sira

100 g maslaca

100 g parmezana

so, biber

muskatni oraščić, peršun

Priprema:

Palentu skuvajte i u nju umiješajte maslac. Izlijte je na papir za pečenje u veći kalup. Kad se ohladi, izrežite je na komade ili okruglim manjim kalupom na kolutove. Na maslacu prepržite luk izrezan na kolutove pa dodajte naribani muskatni oraščić, so, biber i nasjeckani peršun. U maslacem namazanu posudu za pečenje stavite pirjani luk, red palente i na nju sir. Slažite dok ne potrošite sve sastojke. Završite naribanim sirom, poškropite maslacem i zapecite petnaestak minuta na 180°C.

Složenac od palente

Sastojci:

150 g slanine

1 manji luk

50 g špinata

4 jaja

2 šolje mlijeka

2 šolje palente

50 g ribanog sira

4 šolje vode

so, biber

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni i namastite kalup za pečenje. Slaninu nasjeckajte i popržite je na tavi. Kada dobije hrskave rubove, dodajte luk i pržite oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte špinat. Kuvajte još nekoliko minuta i maknite sa vatre. U zdjeli pomiješajte jaja i mlijeko pa dodajte palentu i polovinu ribanog sira. Ubacite slaninu i povrće, začinite i promiješajte. Smjesu prebacite u kalup, a netom prije nego što ćete peći dodajte četiri šoljice vruće vode. Pecite nepokriveno oko sat vremena, ali već nakon 20 minuta izvadite iz rerne i promiješajte. Ponovite postupak ako je potrebno. Pecite sve dok palenta ne poprimi boju i postane čvrsta. Izvadite iz rerne pa pospite ostatkom sira.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.