x

Panforte, aromatični praznični kolač iz Italije

Panforte je kolač italijanskog porijekla, a naziv u doslovnom prevodu znači "snažan hljeb" i odnosi se na začine i teksturu koju ovaj kolač ima.

Najčešće se pravi u vrijeme praznika, a za njegovu izradu u originalnom receptu koriste se šećer, med, kandirano voće, orašasti plodovi i brašno, dok je priprema vrlo jednostavna, a kolač zasitan i dovoljan je mali komad za energiju i mnoštvo ukusa.

Poslastica je to dobro poznata svima koji su posjetili Italiju, tačnije njenu regiju Toskanu, jer se grad Sijena posebno ponosi ovim tvrdim, aromatičnim kolačem, koji se priprema 700 godina unazad - u Državnom arhivu u Sijeni čuva se dokument koji potvrđuje da se časnim sestrama iz samostana porez, odnosno crkvena desetina, plaćao hljebom začinjenim medom i biberom.

Stanovnici Sijene takav su zaslađeni i biberom začinjeni hljeb izvorno nazivali panpepato, a prema sačuvanim zapisima za njegovu izradu koristili su pšenično brašno, med, začine, suve smokve, džem, pinjole i biber. Postupak izrade prilično je jednostavan. Šećeru otopljenom u zagrijanom medu dodaju se orašasti plodovi, suvo voće i začini pomiješani s brašnom, a ta se smjesa potom peče. Gotov panforte posipa se šećerom i čuva u rižinom papiru i do mjesec dana. Jede se narezan na tanke trokutiće, kockice ili štangle, uz kafu ili desertno vino.

U novije vrijeme popularizovane su različite varijante ovog deserta, mnoge od njih sadrže čokoladu, pistacije, kandirane korice citrusa... Ali tradicionalisti tvrde da bi panforte trebalo da ima tačno 17 sastojaka. Slučajnost ili ne, u Sijeni je tačno 17 gradskih četvrti, čije su granice i nazivi određeni još u srednjem vijeku.


RECEPT:

Sastojci:

150 g meda

150 g smeđeg šećera

prstohvat đumbira

prstohvat cimeta

80 g brašna

200 g suvih smokava

100 g pečenih lješnika

120 g badema

100 g čokolade za kuvanje

rendana kora od jednog limuna

100 g šećera u prahu


Priprema:

U zdjeli sjedinite brašno, đumbir, cimet i rendanu koru limuna. Polako promiješajte da bi se dobila ujednačena smjesa. Bademe kratko blanširajte u vodi, a zatim ih procijedite i ogulite. U smjesu od brašna i začina dodajte sjeckane suve smokve, pečene lješnike i blanširane bademe, pa promiješajte. Posebno sjedinite med i smeđi šećer, te kuvajte na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gust sirup. Pred kraj kuvanja dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne rastopi. Pripremljenu smjesu prelijte preko sjeckanih sastojaka i dobro izmiješajte da bi se dobila ujednačena masa. Odgovarajuću tepsiju obložite papirom za pečenje i prespite u nju smjesu za kolač. Nauljenim rukama poravnajte smjesu i pecite u zagrijanoj rerni na 160 stepeni oko 30 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi, pospite šećerom u prahu, a zatim isijecite na željene oblike.







(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.