x

Paprika babura: Zdrava, ukusna i ukrasna

Da li ste znali da u paprici ima čak četiri do pet puta više vitamina C nego u limunu i narandži?

Iskoristite sezonu i dodajte na vaš tanjir ovo ukusno povrće. Zdrava, ukusna, i ukrasna. Ove tri riječi mogu najbolje opisati ovo povrće. Paprika babura je neizostavna u svakoj kuhinji, veoma lako se priprema na bilo koji način ili se jednostavno isjecka i da salati boju koju volite.

Paprika se može pripremati na razne načine i zbog toga je dobar izbor za jesenju trpezu. Obavezno je povrće u zimnici, možete ih peći, puniti, jesti sirove ili dodati u smuti.

Šta označava boja paprike babure?

Postoje dva glavna razloga odgovorna za razliku u boji kod paprika - vrijeme sjetve i stepen zrenja. Tačno je da zelena paprika pretvori boju u žutu ili narandžastu, a zatim u crvenu, ali to nije uvijek slučaj.

Činjenica je da su žuta, narandžasta i crvena paprika mnogo zrelije od zelene, ali i skuplje. One moraju da se gaje duže prije branja.

Bitno je naglasiti da sve paprike babure dolaze od iste vrste biljke, a njihova različita boja posljedica je prirodnog procesa, a ne nekog vještačkog metoda.

Značaj za zdravlje

Paprika je namirnica koja ima izuzetno veliku nutritivnu vrijednost, a izuzetno mali broj kalorija, svega oko 20 kalorija na 100 grama. Smatra se izuzetnim afrodizijakom, jer podiže raspoloženje. U Italiji i Španiji je koriste u ogromnim količinama, dok Francuzi imaju i školu za papriku.

Najpoznatija je po svom izobilju u vitaminu C, koji joj i daje tako važnu ulogu u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta. Vitamin C je izuzetan antioksidans, čisti organizam od slobodnih radikala i tako sprečava nastanak maligniteta. Ne smiju se zaboraviti ni vitamini grupe B, ali ni vitamin A, koji je veoma značajan prije svega za dobar vid.

Jela sa paprikom baburom

Nema osobe koja nije bar čula za papriku punjenu mljevenim mesom. Izuzetno je cijenjeno jelo i čest izbor domaćica u pripremi za velika okupljanja. Međutim, sve su aktuelnije i paprike punjene sirom, tikvicama ili krompirom.

Paprike punjene kukuruzom

Sastojci:

4 paprike babure

200 g kuvanog kukuruza

aleva paprika

30 g makarona

komad margarina

so, biber

malo vinskog sirćeta

pola veze peršuna

Priprema:

Oprati paprike i očistiti od sjemenki. Zatim ih iznutra posoliti i pobiberiti, kuvati 10 minuta u posoljenoj vodi. Prethodno skuvan kukuruz stavite u tavu sa malo margarina, propržite i začinite sirćetom, peršunom, soli. Kuvane makarone dodajte smjesi. Paprike zatim napunite smjesom, stavite u pleh i prelijte vodom od kuvanja. Pecite 15 minuta. Jelo ukrasite po ukusu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.