x

Par iz Trebinja srušio sve rekorde: Vjenčali se u subotu, razveli u srijedu!

Činjenica je da je sve veći broj brakova koji se završavaju razvodom i da ove zajednice sve kraće traju, ali ovaj par iz Trebinja oborio je sve rekorde.

Riječ je o mladencima koji su se vjenčali u subotu, a zahtjev za razvod braka podnijeli su već naredne srede, što znači da su samo tri dana bili u braku.

Ali, dok nekima brakovi pucaju za manje od godinu dana, drugi ljubav pronalaze i u poznim godinama. Tako je najduži brak u Republici Srpskoj trajao je 70 godina, a najkraći samo 13 dana.


Fotografije: Ilustracija

Prema analizi Zavoda za statistiku Republike Srpske najstariji mladoženja imao je 90 godina, dok je najstarija nevjesta imala 86 godina.

Statistika pokazuje da su, od razvedenih brakova u Republici Srpskoj tokom 2018. godine, tri najduža trajala 50, 54 i 70 godina. Najkraći brak koji je završen u ovoj godini trajao je dva mjeseca.

Na pitanje zašto neki brakovi traju kratko, a neki dugo, psiholog Anela Hasanagić kaže da odgovor treba tražiti u supružnicima. Prema njenim riječima brak nerijetko ne opstaje zbog nezrelosti jednog od supružnika.


"Zrelost je spremnost pojedinca da se suočava sa određenim životnim izazovom i neko je za brak zreo sa 20 godina, a neko nije ni sa 40, iako mi kulturološki imamo jasne starosne granice i odrednice kada je nešto vrijeme činiti, udavati se i ženiti se. Usljed tih kulturoloških i socijalnih pritisaka često mladi parovi ulaze u brak potpuno nespremni da se suočavaju sa svim onim što zajednički život donosi. On zahtijeva od svake strane kompromis, spremnost na razumijevanje i jasno artikulisanje sopstvenih potreba, opet vodeći računa i o potrebama drugih. Ovu vještinu stičemo kroz život, a naše osobine ličnosti, temperament i karakter određuju jedan specifični sklop svakog od nas i način na koji plovimo kroz život i brak - pojašnjava ona, piše Klix.

.

.

.

.

.

.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.