x

Paradajz je odličan za vašu kožu, probavno zdravlje i još mnogo toga

Uživajte u paradajzu kako biste osjetili sve koristi ovog nevjerovatnog povrća.

U slučaju da se pitate, paradajz je tehnički plod, jer je iz sjemena i razvija se iz jajnika cvjetnice. (Botanički gledano, povrće se sastoji od drugih biljnih dijelova, poput korijena, lišća i stabljike.) Ali kada je u pitanju ishrana, paradajz - pored krastavaca i tikvica - kategorisan je kao povrće.

Dijelom je to zasluga njihovog nižeg sadržaja ugljikohidrata i šećera: Srednji paradajz osigurava samo 22 kalorije i oko 5 grama ukupnog udjela ugljikohidrata, a 3 su šećer i 1,5 kao vlakna. Ali ovaj paket s malo kalorija, s malo ugljikohidrata, pun je hranjivih sastojaka i povezan je s mnogim zdravstvenim koristima.

Paradajz je odličan izvor vitamina

Jedan paradajz može osigurati oko 40% dnevnog preporučenog vitamina C. Štoviše, paradajz daje vitamin A, koji podržava imunitet, vid i zdravlje kože; vitamin K, koji je dobar za vaše kosti; i kalijum, ključni nutrijent za rad srca, kontrakcije mišića i održavanje zdravog krvnog pritiska i ravnoteže tečnosti.

Štiti zdravlje srca

Paradajz sadrži antioksidans zvan likopen, koji je odgovoran za njihovu crvenu boju. Istraživanja sugeriraju da je u pogledu koristi za zdravlje srca efikasnije jesti paradajz i proizvode od paradajza nego uzimati likopenske dodatke. Druga istraživanja pokazala su da su više razine likopena u krvi povezane uz niže stope smrti kod osoba s metaboličkim sindromom, skupom faktora rizika koji povećavaju šanse za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

Poboljšava vam vid

Likopen je također dobar za vaše oči. Paradajz sadrži i lutein i beta-karoten. Prema istraživanjima, te hranjive tvari koriste vašem vidu i štite od bolesti očiju, uključujući kataraktu i makularnu degeneraciju.

Jača probavno zdravlje

Tečnost i vlakna u paradajzu mogu vam biti od pomoći ako ste skloni zatvorima. Imajte na umu da kod nekih ljudi kiselost kuhanog paradajza može pokrenuti ili pogoršati refluks kiseline i probavu.

Pomoć u liječenju dijabetesa

Paradajz može biti zaštitna hrana za osobe s dijabetesom tipa 2: U jednom istraživanju, osobe s dijabetesom koje su 30 dana suplementirale kuhanim paradajzom doživjele su smanjenje peroksidacije lipida, lančana reakcija u kojoj tvari nazvane slobodni radikali napadaju masnoće što dovodi do oštećenja. Ovo povećava rizik od srčanih bolesti. Ovo je posebno važno, jer dijabetes udvostručuje rizik od šloga i srčanog udara.

Odličan za zdravlje kože

Studija iz 2011. pokazala je da je kombinacija paste od paradajza i maslinovog ulja zaštitila kožu od oštećenja od sunca i pojačala proizvodnju pro-kolagena, molekula koji daje koži njenu strukturu i održava je čvrstom i mladom.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.