x

Pariz ostaje bez turističkih autobusa u centru

Gradska uprava Pariza planira da zabrani ulazak turističkih autobusa u centar francuske prijestonice kako bi podstakla posjetioce da hodaju, voze bicikle ili koriste usluge javnog prevoza, izjavio je zamjenik gradonačelnika Emanuel Gregoar.

On je za list "Parižanin" rekao da uprava želi da odgovori na žalbe u vezi sa neprijatnostima koje je prouzrokovao masovni turizam.

Gregoar je naglasio da situacija u Parizu nije toliko loša kao u Veneciji ili Barseloni, ali da su Parižani zabrinuti zbog priliva turističkih autobusa.

"Ne želimo više totalnu anarhiju turističkih autobusa u Parizu. Autobusi više nisu dobrodošli u samom srcu grada", istakao je Gregoar.

Pariz je ispresijecan desetinama autobusa na sprat koji prevoze turiste od jednog spomenika do drugog, kao i međunarodnim turističkim autobusima kojima u Pariz dolaze turisti iz raznih dijelova Evrope.

Gregoar kaže da gradska uprava čeka donošenje zakona kako bi se smanjilo saobraćanje autobusa i da će napraviti mjesta za parking izvan grada da ova vozila ne bi više ulazila u centar Pariza.

"Turisti mogu, kao i svi ostali, da se prebace na načine kretanja koji odgovaraju životnoj sredini ili da koriste javni prevoz", rekao je Gregoar i dodao da bi turistički vodiči trebalo da se prilagode organizovanjem biciklističkih tura ili pješačenja sa slušalicama u ušima.

Prošle godine je Pariz i okolinu grada posjetilo rekordnih 50 miliona ljudi.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.