x

POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Parovi koji se upoznaju online se češće razvode u prvim godinama braka

Stopa razvoda je šest puta veća u prvim godinama braka kod parova koji su se upoznali na internetu nego kod onih koji su se upoznali preko prijatelja i porodice - komunikacijom uživo, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje koje je obuhvatilo 2.000 vjenčanih odraslih osoba u dobi od 30 i više godina pokazalo je da parovi koji su se upoznali putem interneta imaju 12 posto veći rizik od razvoda u prve tri godine braka, u poređenju sa dva posto za one koji su se upoznali uživo.

Marriage Foundation, humanitarna organizacija koja je naručila istraživanje, kaže da rezultati pokazuju da društvene mreže igraju važnu ulogu u podršci parovima u ranim godinama braka.

Od onih koji su svoje partnere upoznali putem interneta, 17 posto se razvelo nakon sedam godina, u poređenju sa 10 posto parova koji su se upoznali komunikacijom uživo.


"Međutim čini se da oni koji su se sreli na radnom mjestu imaju najveću stopu razvoda od 24 posto, u poređenju sa 20 posto onih koji su se upoznali putem interneta, 19 posto koji su se upoznali u baru ili restoranu i 15 posto onih koji su se upoznali preko porodice, prijatelja ili komšija”, navodi se u studiji.

Istraživanje nije napravilo razliku između parova koji su se upoznali putem različitih aplikacija ili platformi.

Harry Benson, direktor istraživanja u Marriage Foundation, rekao je da su nalazi "zabrinjavajući".

"To sugeriše da u prvim godinama braka, parovi koji se upoznaju na ovaj način možda nemaju dovoljno podrške ljudi oko sebe da se nose sa svim izazovima sa kojima se suočavaju u poređenju sa onima koji su se upoznali preko prijatelja, porodice ili komšija", kazao je.


Iako vremenom ovaj disparitet nestaje, zapitao se zašto uopće postoji.

Savanta ComRes, konsultantska kuća za istraživanje tržišta koja je sprovela istraživanje, rekla je da se parovi koji se upoznaju putem interneta vjenčaju kao "relativni stranci" jer nedostatak međusobnih veza otežava prikupljanje informacija jedni o drugima.

Osim toga, oni koji se upoznaju putem interneta moraju uspostaviti društvene veze sa porodicom i prijateljima svog partnera "od nule", navodi se u izvještaju.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.