x

Pet metoda da naučite djecu kako da uče u školi

Počnite da radite sa njim jednostavne i zanimljive vježbe koje će mu pomoći da ostane što duže koncentrirano .

Da bi dijete bilo koncentrirano na obavljanje domaćih ili kućnih zadataka, potrebna je vježba. Primjetili ste da je dijete nemirno, odsutno, neusredsređeno. Počnite da radite sa njim jednostavne i zanimljive vježbe koje će mu pomoći da ostane što duže koncentrirano. Neka to bude između 11 i 12 sati i 17 i18 sati, jer je u tom periodu najbolja koncentracija.

Igre opažanja - Dajte djetetu neki predmet i recite da ga pažljivo posmatra do pet minuta, zatim predmet sklonite i kažite mu da ga opiše što je moguće preciznije. Ili mu dajte da posmatra sliku. Postavljajte pitanja, poput koliko je ljudi na slici, prozora i slično. Počnite od najjednostavnijih pa povećavajte težinu. Uključite različite zadatke zapažanja, razlike između dva crteža, šta nedostaje...

Vježbe nabrajanja - Radite vježbu nabrajanja životinja - onih koje imaju krila, rep, voće i povrće. Neka dijete broji naglas od 1 do 100, a odna unazad. Prva vježba jača memoriju kod školske djece.

Razvrstavanje predmeta - Razvrstavajte kocke ili kuglice po veličini i boji, sakupljajte kestene ili kamenčiće. Neka vam dijete pomaže u razvrstavanju posuđa ili veša. Neka sklanja svoje igračke. Sa pažnjom mala djeca treba da rade 10 minuta, a sljedeće sedmice povećajte vrijeme na 15, pa na 20 minuta.

Čitajte zajedno - Čitajte zajedno, a kasnije pričajte o onome što ste pročitali. Nađite crtež koji ima mnogo detalja i natjerajte dijete da ga zajedno bojite, jer će tako pojačati koncentraciju. Neka rješava sudoku, igra šah ili stoni tenis. Uključite i igre sa pjeskom i plastelinom.

Ometanje - Dijete treba da radi domaće zadatke uvijek u isto vrijeme i na istom mjestu. Ograničite TV i igrice.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.