x

Pet nevjerojatnih stvari koje će se dogoditi u organizmu nakon tuširanja hladnom vodom

Budući da hladni tuš ubrzava metabolizam, aktivira i imunološki sistem, koji oslobađa bijele krvne stanice koje se bore protiv virusa.

Većina će se složiti da je za opuštanje nakon dugog i stresnog dana odlično istuširati se toplom vodom ili uroniti u vruću kupku, no sve je više onih koji čine upravo suprotno - odvaže se na tuširanje u hladnoj vodi. Ili barem počnu i završe hladnim mlazom. No, postoje i neki dokazi koji potkrepljuju zdravstvene dobrobiti tuširanja hladnom vodom.

Potiče mršavljenje

Izloženost hladnoći ubrzava gubitak masti. Uz bijelo masno tkivo u tijelu postoji i smeđe masno tkivo, a hladnoća djeluje upravo na njega da sagorijeva mast i glukozu.

Ublažava depresiju

Hladni tuš samo tri minute dnevno može pomoći u podizanju raspoloženja te vas potaknuti da se osjećate puno bolje. Budući da hladnoća uzrokuje stezanje površinskih žila, krv se kreće od površine našeg tijela prema unutrašnjosti te bolje prokrvljuje mozak i vitalne organe.

Jača otpornost na stres i potiče rad mozga

Tokom miliona godina evolucije primati su svakodnevno trpjeli fiziološke stresore poput privremenih promjena temperature. Hladni tuš može iskoristiti prirodnu reakciju organizma na te promjene kako bi tijelo bilo jače. Uz to, pokazalo se da ove kratke promjene tjelesne temperature pomažu našem mozgu da bolje funkcionira.

Snaži imunosni sistem

Budući da hladni tuš ubrzava metabolizam, aktivira i imunosni sustav, koji oslobađa bijele krvne stanice koje se bore protiv virusa. Istraživanja su pokazala da oni koji se češće tuširaju hladnom vodom imaju i veće koncentracije plazme, T-stanica i limfocita.

Pomaže da se bolje prilagodimo hladnoći

Istraživanja su pokazala da oni koji provode više vremena na hladnoći mogu puno bolje tolerirati hladne uvjete. Tri do pet minuta hladnog tuša svaki dan može pomoći da puno bolje podnesemo hladno vrijeme zimi.

Kako se odvažiti na hladni tuš

• tuširajte se naizmjence hladnom i toplom vodom, a obavezno završite hladnom

• držite led na stražnjem dijelu vrata 20-30 minuta - jednostavno umotajte hladni oblog u ručnik i naslonite se na njega dok gledate TV ili čitate

• popijte 500 ml ledene vode na prazan želudac odmah nakon buđenja

• držite noge u hladnoj vodi 20 minuta.

Izvor: radiosarajevo.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.