x

Sve je spremno za spektakl

Pet razloga zbog kojih će SP u Kataru biti drugačije od drugih

Još svega tri dana su ostala do početka XVII Svjetskog prvenstva u atletici - Doha 2019.

Prvi takmičari uveliko pristižu u prijestolnicu Katara kako bi se što bolje pripremili i aklimatizovali na vremenske uslove koji vladaju u ovoj arapskoj zemlji. Organizatori su uložili velike napore kako bi na što bolji način organizovali smotru najboljih atletičara planete.

Ovo prvenstvo će u mnogome biti različito od svij prijašnjih, a evo i po čemu:

1. Sistemi za rashlađivanje

Svjetska atletska prvenstva se obično održavaju sredinom ljeta, ali su čelni ljudi IAAF-a kod Katara napravili malu iznimku po ovom pitanju pa su ovogodišnje izdanje pomjerili na kraj septembra i početak oktobra. Razlog su naravno nesnosne vrućine koje u to doba godine vladaju u Kataru.

Za svaki slučaj, organizatori ništa nisu prepuštali slučaju jer su sistemi za rashlađivanje već ugrađeni u stadion Khalifa na kojem će ovo takmičenje biti održano i već sada su spremni za upotrebu. Ovom revolucionarnom tehnologijom temperatura se može podesiti na ugodnih 24 do 26 stepeni, što je za takmičenje idealno.

2. Domaći aduti za medalju

Katar se na ovom prvenstvu ima čemu da se nada kada su medalje u pitanju. Domaći najveće adute polažu u skakača u vis Mutaza Barshima koji se nakon duže pauze ponovo vraća na SP gdje će braniti zlato osvojeno u Londonu prije dvije godine, te u trkača na 400 metara sa preponama Abderrahmana Sambu, trenutno drugoplasiranog u ovoj kategoriji.

3. Reklame na dresovima

Ovo će prvenstvo biti specifično i po tome što će takmičari po prvi put na majicama moći nositi logo sponzora iz saveza iz kojih dolaze.

"Svake godine se trudimo da uvedemo neke novine, tako će biti i ovog puta. Moramo izvući maksimum iz svakog dijela finansijskog potencijala, a Katar je odlična prilika za to", riječi su Sebastiana Coea, prvog čovjeka IAAF-a.

4. Noćni maraton

Kako bi se dodatno izbjegle dnevne vrućine, organizatori su donijeli odluku da se maraton prebaci u večernje sate s jednosatnim intervalima kako bi se takmičarima obezbjedili što bolji uslovi za trku.

Ovo će biti prvi ponoćni maraton koji je održan na jednom Svjetskom prvenstu, a trčat će i muškarci i žene. Svjetska rekorderka i višestruka svjetska prvakinja u maratonu Paula Radcliffe jedva čeka početak utrke.

"Biće to vrlo zanimljivo takmičenje, a posebno će biti zbog toga što će početi u ponoć", rekla je svjetska prvakinj iz 2005. godine.

5. Nova generacija atletičara dolazi

Na ovogodišnjem izdanju SP-a po prvi put nećemo gledati neke od najvećih zvijezda poput Usaina Bolta nakon punih 16 godina, ali tu su zato neki novi klinci.

Novu generaciju atletičara predvode američki sprinterski asovi poput Noah Lylesa i Michala Normana. U konkurenciji žena treba obratiti pažnu na takmičarku u troskoku i evropsku prvakinju Dinu Asher-Smith iz Velike Britanije i kenijsku senzaciju Beatrice Chepkoech.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.