x

zdrava ishrana

Pet savjeta kako da hranite zdravo i sebe i svoje bebe

Bebe odnosno djeca uče posmatrajući i imitirajući najbliže osobe iz svoje okoline, a to su najčešće roditelji. Upravo od njih uče o svijetu, životu, gledajući odrasle stiču svoje navike i formiraju mišljenja na razne teme. Ako tata voli fudbal - i dijete će. Ako mama čita knjige - i dijete će. Ako roditelji jedu zdravo - i dijete će.

1. Jedite zajedno sa svojom bebom/djecom

Kada govorimo o učenju djece da se hrane zdravo, morate im to pokazati sopstvenim primjerom. Sjedite sa djecom zajedno za sto i pokažite im šta je kelj, šta je brokoli a šta karfiol (ukoliko im već niste predstavili zelene i bijele cvjetiće). Tako će i vaša beba posmatrati vašu reakciju na hranu koju i njoj dajete. Naravno, njihova hrana neće biti začinjena kao vaša, ali treba da osjete ukus pravih namirnica. Kada uvodite čvrstu hranu svojoj bebi, starosti od 4 – 6 mjeseci, prema savjetima pedijatara znaćete koje namirnice prvo da im ponudite: krompir, mrkva, riža, zelje, tikva, banana itd. Sve su to namirnice koje će beba lako da prihvati.

Kako biste pomogli sebi i uštedjeli vrijeme na pripremi hrane, slobodno kupite već gotove kašice sa 100 posto prirodnim namirnicama. Obratite samo pažnju na deklaracije, jer ćete na njima naći detaljan spisak nutritivnih vrijednosti, šećera, soli, masti i ostalih sastojaka. Na svakoj teglici je jasno naznačeno i za koji je uzrast bebe ili djeteta primjerena: 4 mjeseca, 6 mjeseci, 12 mjeseci, 2 godine itd.

2. Vizuelni efekat - pomoć u prihvatanju novih namirnica

Kada beba počne sa kašicama, ona može da osjeti ukus i miris namirnice koju jede, ali ne zna kako ona izgleda. Dajte svojoj bebi jedan krompir ili mrkvu dok jede pire od te namirnice. Cvijet brokolija koji vi jedete, dajte i svom mališanu. Biće mu zanimljivo da se igra i ispituje "tu zelenu stvar" u svojim ručicama, a u kašici će osjećati njen ukus. Kada mu dajete kašice iz teglice, dajte joj da gleda sliku namirnice. Sigurno će lakše pojesti sve što joj pripremite.

3. Pozitivan stav o zdravoj hrani

Uvijek imajte pozitivan stav o hrani koju jedete i pokušajte da ne ucjenjujete dijete rečenicama poput: "Nećeš dobiti sladoled ako ne pojedeš buraniju". Tako će dijete shvatiti da je buranija loša, jer mora da je pojede kako bi dobilo desert, odnosno nagradu.

Kada uvodite nove namirnice, uvijek kažite nešto pozitivno za to povrće, voće, meso ili ribu. Dajte svom mališanu šansu da zavoli sve što mu stavite u tanjir, pa i ono što vi sami ne želite ni da okusite. Pokušajte da ne utičete svojim ukusom na djetetov. Glumite malo, kažite "mmm, što je ovo ukusno" i pojedite makar jedan zalogaj – sa osmijehom na licu.

4. Krenite sa djetetom u nabavku namirnica

Kada je dijete malo veće, napravite zajedno spisak namirnica koji treba da kupite u supermarketu i na taj način dajte primjer kako bi obrok trebalo da izgleda: na primjer, za doručak stavite na spisak hljeb od cijelog zrna, mladi sir za namaz, svježu papriku (neka dijete samo izabere boju paprike), jogurt, mlijeko.

Neka samo izabere koje povrće želi u čorbi, koje da izaberete kao dio glavnog obroka uz meso, a koje za salatu, voće kao dezert ili užina. Uz svaku namirnicu mu kažite zašto nam je važna. Tako će naučiti da treba da vodi računa o tome šta jede.

Dozvolite mu da na kraju odabere i u korpu stavi i neki slatkiš, koji će moći da pojede poslije obroka. Ne branite mu da jede slatkiše, ali ga svakako uputite da se konzumiraju u ograničenim količinama.

5. Igrajte se sa namirnicama

Pretvorite to igru – neka svaka namirnica ima neku super moć, poslije čijeg konzumiranja dijete dobije neku super moć. Povežite neke superheroje sa određenom namirnicom, na primjer Popaj je jeo zelje, Bananamen – samo mu ime kaže. Ipak morate i ovdje da budete oprezni. Nindža kornjače jedu samo picu, pa objasnite svom mališanu da ovakva hrana ne može da se jede svaki dan, jer nije zdravo jesti samo suhu hranu. Izmislite zajedno nekog super lika koji jede svu hranu koju mu mama pripremi i zato je pametan, jak, hrabar…

Igrajte se sa namirnicama i u smislu pravljenja raznih likova ili oblika. Napravite zajedno neku poslasticu i dozvolite mu da poliže posudu sa kremom. Takve trenutke i mi pamtimo, pa zašto ne bismo takva sjećanja stvorili zajedno sa našim najvoljenijim bićima.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.