x

mubarek mjesec

Pet zabavnih aktivnosti koje možete raditi s djecom za ramazan

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara i obilježava preseljenje poslanika Muhammeda i njegovih pratilaca iz Meke u Medinu. Ovaj mjesec je iz mnogo razloga veoma važan za 1,8 milijardi muslimana širom svijeta.

Prvo, post tokom ramazana jedan je od 5 stubova islama i zbog toga je njegova važnost izuzetna. Drugo, mjesec ramazan obilježava objavljivanje Kur'ana (svete knjige). Naposljetku, najsvetija noć je u ovom mjesecu i naziva se Lejletu-l-kadr, označava početak objave Kur'ana i tada se utvrđuje sve što će se dogoditi u narednoj godini.

Ovo je 5 aktivnosti pomoću kojih možete svoju djecu naučiti značaju ramazana i unijeti radost u dom, naročito sada kada više vremena provode u zatvorenom prostoru zbog pandemije koronavirusa:

Napravite kalendar

Tokom 30 dana ramazana možete obogatiti svoj kalendar tako što ćete svaki dan označiti naljepnicama, markerima i sl., kako biste prikazali svaki dan koji prolazi. Ukrašavanje kalendara može pomoći djeci da nauče razlike između gregorijanskog i lunarnog kalendara.

Možete odabrati jednu novu stvar o ramazanu ili islamskoj vjeri koju ćete učiti svaki dan. Možete odabrati sedmične teme kao što su životi poslanika, dnevne molitve, učenje osnovnih arapskih riječi ili fraza, a svaki dan u sedmici učiti nešto što je vezano za "zadatu" temu.


Pripremite ramazanski poklon

Ramazan je najsvetiji mjesec u islamu koji nas uči da budemo milosrdniji. Napravite kutiju za sadaku (humanitarnu kutiju) i ukrasite je motivima kao što su polumjesec i zvijezda. Svakodnevno unutra možete ubacivati novac i na kraju mjeseca odabrati humanitarnu organizaciju kojoj želite dati poklon.

Naučite mjesečeve mijene

Budući da se ovaj mjesec podudara s mjesečevim fazama, on je sjajan alat za učenje. Ramazan nastupa pojavom polumjeseca i svake godine počinje oko 11 dana ranije nego prethodne. Uz pomoć web stranica kao što je Moon Giant je moguće pratiti mjesečeve faze (mijene), što je odličan način da se djeca obrazuju kroz zabavu.


Koristite hennu (kanu)

Kana je prirodna boja koja se često koristi za uljepšavanje povodom praznika, vjenčanja i festivala. Na kraju ramazana žene kanom ukrašavaju vanjski dio ruku. Dobra stvar kod ove boje je što se može skinuti i ne morate biti profesionalac koji savršeno crta. Obavezno napravite alergijski test kako biste bili sigurni da koža vašeg djeteta neće reagirati na kanu.

Potrudite se za bajramski dekor

Iako u našoj zemlji ovo nije praksa, mnogi muslimani širom svijeta povodom Bajrama ukrašavaju dom lampicama ili čak lampionima. Budući da je Bajram jedan od samo dva praznika koja muslimani slave, to je vrijeme kada svi razmjenjuju poklone, slatkiše i porodično se okupljaju. Nažalost, zbog pandemije koronavirusa okupljanja su reducirana, ali to ne znači da ne možete ručno napraviti, ukrasiti i poslati originalne bajramske čestitke.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.