x

Pet zanimljivih načina kako s malom djecom pričati o važnosti novca

Od malih nogu učimo djecu kako da peru zube i ruke, kako da izbjegavaju opasne situacije, kako da budu pristojni i kako da se odnose prema drugim ljudima. Međutim, jeste li ikad razmišljali o tome kako i u koje vrijeme razgovarati s djetetom o novcu?

Financijska situacija u domu, jedna je od najčešćih predmeta rasprave između roditelja. Svakodnevno pokušavamo sastaviti financijsku konstrukciju pa djeca nerijetko slušaju o kreditima, stanarinama, režijama, plaćama i važnosti novca. Ponekad klinci mogu biti zbunjeni oko toga koliko je novac zapravo važan.

Teško je naći granicu i djetetu objasniti da novac nikako ne može biti važniji od ljubavi, sreće i prijateljstva, a u isto vrijeme ga od malih nogu učiti financijskoj odgovornosti.

Istraživanja su pokazala da naša rana iskustva s novcem i razgovori o novcu mogu oblikovati način na koji gledamo i pristupamo upravljanju novcem kad smo odrasli.

Djeca upijaju puno od svojih roditelja pa je korisno djecu od malih nogu uključiti u upravljanje novcem. To može biti pomoć u kupovini namirnica, plaćanju računa, ili objašnjavanju što je to štednja na vlastitim primjerima. Ključno je da to učinite na zanimljiv način kako bi ih zainteresirali, kaže Kylie Macfarlane, direktorica korporativne odgovornosti Commonwealth banke.

Stručnjaci smatraju da je najbolje započeti sitne, zanimljive razgovore o novcu već od djetetove treće godine života. U nastavku pročitajte na koje sve načine možete potaknuti razgovor o novcu.

1. Novac je stvaran i može se prebrojati

U današnje, digitalno vrijeme, rijetko koji roditelj koristi gotovinu. Većina male djece je odrasla u svijetu nevidljivog novca – sav novac je, zapravo, na našem mobilnom telefonu. Plaćamo račune online, naručujemo hranu online, obavljamo kupovinu online. Djeca nemaju priliku iz prve ruke vidjeti da je novac stvaran i opipljiv te da ga doslovno moramo dati teti u trgovini kada izaberemo neku novu igračku.

Djeci je teško shvatiti kako novac dolazi i odlazi pa bi, za početak, bilo najbolje podići određenu količinu novca i pokazati djetetu da se morate odreći tog novca kako bi si mogli priuštiti osnovne stvari za život.


2. Novac ne raste na drveću… a ni u bankomatima

Djeca nemaju dojam o tome koliko je truda i vremena potrebno da zaradite novac s kojim ćete kupiti hranu, odjeću i igračke. Njima, također, nije jasno da struja i voda ne dolaze besplatno, a da vi odlazite na posao kako bi mogli zaraditi novac i organizirati svakodnevni život. Objasnite im da idete na posao kako bi dobili plaću, a da vaš poslodavac novac šalje u banku. Banka vam onda da posebnu karticu kako bi mogli koristiti taj novac. Pokažite im kako podižete novac na bankomatu.

3. Neka sami probaju nešto kupiti

Sljedeći put kad odete u trgovinu, zamolite ih da sami odaberu sitnicu koju žele u tom trenutku. Zajedno doznajte koliko taj proizvod košta pa pokušajte pronaći jeftiniju varijantu istog proizvoda. Objasnite im zašto bi bilo bolje kupiti jeftiniji proizvod i pokažite im da za tu razliku mogu dobiti još neku sitnicu. Na kraju zajedno izračunajte koliko ste uštedjeli.


4. Naučite ih štedjeti

Živimo u svijetu trenutnog zadovoljstva. U takvom svijetu je teško naučiti djecu da budu zahvalna i zadovoljna malim stvarima. Koristite džeparac kako bi naučili dijete vrijednosti štednje. Neka se svaki dan odrekne neke svoje male želje, kako bi na kraju dana uštedilo određeni iznos.

Nakon nekoliko dana s tim novcem kupite neku vrjedniju stvar pa mu pokažite kako je dobar osjećaj imati cilj i odreći se trenutnog zadovoljstva za nešto puno bolje.

5. Pokažite im malu dozu skepticizma

Djeca često gledaju šarene, primamljive i zanimljive reklame koje im stvaraju želju za određenim proizvodima. Povremeno istaknite da se radi o marketinškim trikovima i da često proizvodi nisu onakvi kakvima ih predstavljaju na tv ekranima. Objasnite im da su proizvodi zapakirani tako da izgledaju primamljivije nego što jesu. To je dobar način da osigurate da ne nasjednu na svaku tv reklamu.


(Zadovoljna.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.