x

NAREDNA GENERACIJA

Peugeot na konceptu Inception pokazao budući dizajn i tehnologiju

Peugeot je predstavio budućnost marke na sajmu CES 2023. Ovaj francuski proizvođač automobila je otkrio Inception Concept, radikalno dizajniran električni automobil koji će inspirisati buduće modele, posebno kompaktne. Oni stižu na tržište već 2025. godine.

Koncept je zasnovan na Stellantisovoj STLA Large platformi, dužine 5 metara, ali sa samo 1,34 metra visine. Koristi tehnologiju od 800 Volti, ima veliku bateriju od 100 kWh i nudi domet od 497 čak 800 kilometara sa jednim punjenjem. Zahvaljujući svom indukcijskom sistemu punjenja, baterija se može dopuniti tako da za samo pet minuta ponudi novih 150 km dometa.

Za pogon su zadužena dva elektromotora koji Inceptionu daju pogon na sve točkove i skoro 680 KS. To je dovoljno da se automobil ubrza do 100 kilometara na sat za manje od tri sekunde.


Inception sadrži i-Cockpit sljedeće generacije sa novim Hypersquare kontrolnim sistemom koji zamjenjuje mehaničke upravljačke elemente sa sistemom upravljanja "drive by wire". Središnji dio tehnologije je pravougaoni volan koji je inspirisan video igricama. Različite kontrole vozila poput klime i jačine zvuka radija dostupne su samo pomicanjem palca i držanjem ruke na volanu.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika dizajna Inceptiona je staklo, koje ima površinu od čak 7,25 kvadratnih metara. Peugeot koristi Narima staklo, koje je podvrgnuto tretmanu metalnim oksidom koji je prvobitno dizajniran da obloži vizire kacige za NASA-ine astronaute. Prozorima daje žutu nijansu uz zadržavanje njihovih toplinskih kvaliteta.


Koncept uključuje autonomnu vožnju nivoa 4 zahvaljujući STLA AutoDrive tehnologiji. Zahvaljujući ovome kokpit iz prostora namijenjenog vozaču prelazi transformaciju u prostor orijentiran na udobnost. Tako se u Inceptionu Hypersquare volan može uvući, dok se kontrolna tabla može sakriti kako bi se stvorila ugodnija kabinu.


Peugeot ovu naprednu i komplikovanu tehnologiju i većinu inovacija koncepta planira prenijeti u proizvodnju do 2025. godine. Peugeot želi postati vodeća evropska električna marka do 2030. godine i planira lansirati pet električnih modela u naredne dvije godine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.