x

RAMAZANSKI RECEPTI

Piletina u umaku od hurmi

Pile očistite, operite i isijecite na manje komade


Sastojci: 1,5 kg piletina, 1 kašikica karija, so, biber, 40 ml ulja, 1 glavica crvenog luka, 2 zelene paprike, 1/4 l Instant supe, 200 g riže, 15 komada hurmi, čaša jogurta, kašičica goveđeg gustina, 3 kašike oguljenih i isprženih badema.

Priprema:

1. Pile očistite, operite i isijecite na manje komade. Ostavite po strani batake i krilca, a sa ostatka uklonite kosti. Meso posolite, pobiberite i pospite karijem.

2. U tavi zagrijte ulje i stavite komade piletine da se prže dok ne porumene sa svih strana. Očistite i isjeckajte crni luk, pa ga dodajte piletini tako da se i on prodinsta na tihoj vatri.

3. Papriku očistite, operite i isijecite na tanke trake. Dodajte je piletini i pola sata kuhajte na umjerenoj vatri.

4. Gotovu piletinu izvadite iz tiganja i ostavite na toplom mjestu. Procijedite supu u kojoj se kuhala, a gustin umutite s malo vode, pa dodajte supi i stalno miješajući ostavite nekoliko trenutaka da vri dok se ne zgusne.

5. Hurme očistite od kostiju i podijelite ih na polovine, spustite u sos i umiješajte u sve to jogurt. Po ukusu još začinite karijem i solju.

6. Sos dobro podgrijte ali ne dozvolite da ponovo vri.

7. Rižu skuhajte u slanoj vodi i procijedite je. Zatim je stavite na posudu na kojoj ćete poslužiti jelo, po njoj složite komade mesa i sve zalijte sosom.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.