x

Pitanja o koronavirusu koja muče roditelje – evo odgovora!

Saznajte je li sigurno dojiti ako ste se razboljeli i koliko je opasan gradski prevoz u vrijeme pandemije koronavirusa.

Situacija u čitavom svijetu je napeta zbog trenutne pandemije koronavirusa, te je sasvim prirodno da ste uznemireni, pa čak i uplašeni, jer ne znate kada će svemu ovome konačno doći kraj. U vijestima i na internet portalima u prilici smo čitati razne naslove koji se tiču virusa Covid-19, što ponekad može biti previše za naše emotivno stanje i mentalno zdravlje. Zbog toga je jako važno razabrati one informacije koje su zaista korisne i vjerodostojne od onih koje će vam samo izazvati nesanicu.

Ako ste roditelj i želite saznati kako na pravi način zaštititi svoju porodicu, pripremili smo vam odgovore na nekoliko gorućih pitanja.

Pitanje: Trudna sam. Mogu li prenijeti virus na svoju bebu?

ODGOVOR: Posteljica je vrlo dobra barijera protiv infekcija. Iako je pojedini virusi mogu probiti, trenutno nema temeljnih naučnih dokaza koji bi nagovijestili da je isti slučaj i s Covid-19, niti su zaražene trudnice u većoj opasnosti od pobačaja.

Pitanje: Kako se mogu zaštititi od zaraze tokom trudnoće?

ODGOVOR: Trudnice su inače podložnije infekcijama, jer je rad imunološkog sistema tokom trudnoće prirodno oslabljen. I bez koronavirusa, trudnice bi uvijek trebale voditi više računa o higijeni. Dakle, kada god ulazite u kuću ili napuštate toalet, perite ruke toplom vodom i sapunom 20 sekundi.

Pitanje: Je li novorođenčad podložnija zarazi?

ODGOVOR: I tek rođene bebe mogu se zaraziti koronavirusom, ako provedu dovoljno vremena u dodiru s već zaraženom osobom. Još ne postoji dokaz da ovaj virus kod beba izaziva ozbiljne poteškoće. Ako primijetite da beba nije zdrava i da ima temperaturu iznad 38 stepeni, odvedite je na pregled.

Pitanje: Imunitet mog djeteta je već narušen. Koje mjere predostrožnosti mogu primijeniti da ga zaštitim?

Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da Covid-19 djeci najčešće prenose odrasli. Insistirajte na tome da svako ko stupa u kontakt s vašim djetetom redovno i primjereno pere ruke, a držite ih podalje od bolesnih. Potičite djecu da ne diraju lice, posebno oči, usta i nos, bez obzira na to koliko im se šake čine čistim. Svakako se posavjetujte i s ljekarom.

Pitanje: Je li sigurno dojiti, pogotovo ako sam se razboljela?

ODGOVOR: Svake godine u vrijeme sezonske gripe, naš organizam počne stvarati antitijela, koja se mogu naći i u majčinom mlijeku. Nema naučnih dokaza da Covid-19 može dospjeti u mlijeko. Pritom, ono opskrbljuje bebu nužnim antitijelima protiv raznih zaraza. Ako i sami bolujete od koronavirusa, veći rizik predstavlja kihanje ili kašljanje u prisustvu bebe nego dojenje. Operite ruke prije nego što priđete bebi. Stavite zaštitnu masku na lice tokom hranjenja. Ako koristite pumpicu za mlijeko, svaki put je dobro operite. Možete i zamoliti nekoga da nahrani bebu mlijekom iz bočice, ako je to moguće, savjetuje Mother&Baby.

Pitanje: Moje dijete ima blage simptome prehlade/gripe. Kada je pravo vrijeme nazvati porodičnog ljekara?

ODGOVOR: Covid-19 je opasniji za odrasle nego za najmlađe. Radije nazovite broj nadležnih zdravstvenih organa u svojoj zemlji namijenjen pružanju tačnih informacija o koronavirusu.

Pitanje: Koji su simptomi koronavirusa?

ODGOVOR: Najučestaliji su kašalj, povišena tjelesna temperatura i kratak dah. Oko 80 posto oboljelih će pokazati veoma blage simptome, dok će 15 posto biti u težem stanju, a 5 posto u kritičnom.

Pitanje: Koliko je sigurno putovati gradskim prevozom?

ODGOVOR: Prema nekim proračunima, da bi virus prešao s jedne na drugu osobu potrebno je provesti približno 15 minuta na udaljenosti ne većoj od 2 metra. Svakako radite od kuće, ako ste ikako u mogućnosti. Kada koristite javni prevoz, operite ruke čim budete u prilici. Ostanite kod kuće, ako primijetite da ste narušenog zdravlja.

Pitanje: Smijemo li i dalje posjećivati bake i djedove?

ODGOVOR: Starije osobe su među najranjivijima na Covid-19. Ako nemate bolesnih u domaćinstvu, posjete su u redu. Održavanje porodičnih veza pogoduje emotivnom stanju i dobrobiti svih uključenih. Pobrinite se da svi redovno peru ruke prije kontakta s bakom i djedom. Poštujte načela ispravnog ponašanja u slučaju da kašljete ili kišete. Ako imate bolesnih u porodici, održavajte kontakt sa starijima na daljinu, bilo telefonom, Skypeom ili posredstvom drugih platformi za komunikaciju.

Pitanje: Koje su to dodatne mjere predostrožnosti koje se mogu primijeniti da bi porodica bila zaštićena?

ODGOVOR: Redovno pranje ruku je zaista prva linija odbrane. Sapun uklanja nepoželjne bakterije s kože, ostavljajući one dobre netaknutima, dok sredstva za dezinfekciju ruku ubijaju sve pred sobom. Stoga, praktikujte pranje ruku toplom vodom i sapunom. Dezinfekcijska sredstva sačuvajte za one situacije kada nemate pristup vodi i sapunu. Naučite djecu nekoj pjesmici koju mogu pjevušiti dok 20 sekundi peru ruke. Neka im voda, sapun i ručnik za brisanje ruku uvijek budu dostupni.

Podsjetite ostale članove svoje porodice da koriste maramicu kada kišu, a da je potom bace. Ako nemaju maramicu, poslužiće i unutrašnjost lakta. Takođe, izbjegavajte dodirivanje pri pozdravljanju s drugima. Sada su popularni namaste nakloni i “nogovanje”. Ako je neko bolestan, pratite instrukcije nadležnih zdravstvenih organa po pitanju samoizolacije.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.