x

Pivske kiflice

Tijesto sa pivom idealno je za pripremu kiflica.

Sastojci

Za tijesto

3 dcl piva 

6 dcl ulja

1 kg brasna

2 praska za pecivo

Za sirup

2 dcl vode 

30 dkg sećera

Za uvaljati kiflice

orasi po zelji (ljesnjaci,mak…)

sećer vanilin sećer

Priprema

Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto. Tijesto podjeliti na osam dijelova i ostaviti da odmori 20 minuta.

Svaki dio razvaljati u krug i podijeliti na 8 trokutica i praviti kiflice. Možete ih po zelji puniti s pekmezom. Pecite ih na otprilike 200 stepeni oko 15 min ili dok ne zamirišu.

Tepsiju treba namazati ili staviti masni papir. Dok se kiflice peku skuhati sirup. Sirup mora uvijek biti vruć tako da ga povremeno između tepsija podgrijavate. Vrele kiflice uroniti viljuškom u vreli sirup i valjati ih u orahe i sećer. Složite ih prvo u tacnu, jer bi se mogle ljepiti jedna za drugu ako su u posudi.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.