x

Počeo rat? Iran raketirao američku bazu u Iraku!

Iračka zračna baza Ain-Asad, u kojoj su smješteni američki vojnici našla se pod raketnim napadom, javljju američki mediji.

Bazu, smještenu u provinciji Anbar, pogodilo je najmanje deset raketa, a zasad nema informacija o mogućim žrtvama.

Iranski državni mediji javljaju da je napad pokrenula Islamska revolucionarna garda otvoreno tvrdeći da je riječ o osveti zbog likvidacije generala Kasema Sulejmanija.

- Islamska revolucionarna garda je objavila da je više projektila lansirano prema iračkoj zračnoj bazi Ain-Asad, u kojoj su stacionarne američke trupe. Riječ je o osvetničkoj operaciji za ubistvo generala Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija. Akcija se zove "Mučenik Sulejmani", a napad je lansirala zračna divizija Revolucionarne garde - prenosi agencija Associated Press.


Iz Bijele kuće je saopćeno da su u Vašingtonu čuli izvješaje o napadu.

- Predsjednik Tramp je obaviješten i pomno prati situaciju te vodi konsultacije sa svojim timom za nacionalnu sigurnost - rečeno je iz Bijele kuće.

Iran je odmah nakon likvidacije Sulejmanija, koja je izvršena pod direktnom naredbom američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) najavio osvetu SAD. Sulejmani se, inače, smatrao drugom najmoćnijom osobom u Iranu.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Informer)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.