x

Počinje najsnažniji Eurobasket u povijesti

Ovogodišnji Eurobasket prvi put će se održati u četiri zemlje, a branitelj naslova je Slovenija. Utakmice Eurobasketa pratite na Sport Kluba.

Nakon mjeseci nestrpljivog iščekivanja, napokon je došao trenutak za početak najveće smotre košarkaškog talenta koji posjeduje Europa.

Pet godina od posljednjeg Europskog prvenstva koji je trijumfalno zaključila Slovenija, sve je spremno za novi okršaj najboljih europskih igrača. Prvi put u povijesti četiri zemlje će organizirati prvenstvo. Njemačka, Italija, Češka i Gruzija bit će domaćini po jedne skupine, a završnica, odnosno nokaut faza od osmine finala pa sve do kraja prvenstva održat će se u Njemačkoj, odnosno Berlinu.

Svaka od četiri skupine sačinjena je od šest reprezentacija, a najbolje četiri plasirat će se u osminu finala. Parovi prve nokaut faze bit će postavljeni križanjem skupina A i B, odnosno C i D. U narednim redovima teksta donosimo pregled onoga što se može očekivati od 1. do 18. rujna kada će se odigrati veliko finale.

Prvog dana prvenstva odigrat će se šest utakmica, a natjecanje će otvoriti Španjolska i Bugarska od 13.30 sati.

SKUPINA A

Španjolska, Crna Gora, Turska, Gruzija, Belgija, Bugarska. Domaćin skupine je Gruzija.

Španjolci će svakako biti favoriti skupine iako je u reprezentaciji već donekle došlo do smjene generacija. Više nema braće Gasol, izostaje i Ricky Rubio koji još nije spreman nakon ozljede, a prvenstvo će propustiti i Sergio Llull koji se ozlijedio na pripremama. Ostao je samo Rudy Fernandez. Velika novost jest što će prvi put Španjolci u sastavu imati Amerikanca. Trenutno igrač Maccabija, Lorenzo Brown po ubrzanom postupku dobio je španjolsku putovnicu i bit će na konačnom rosteru za Eurobasket.

Velika očekivanja imaju Turci koje predvode NBA igrači Cedi Osman, Furkan Korkmaz i mladi Alperen Šengun. A tu je i Shane Larkin koji se nedavno priključio pripremama nakon ljetnog odmora. Turska ima kvalitetu i na klupi, ranije ove godine reprezentaciju je preuzeo Ergin Ataman.

Gruzija kao domaćin je imala velike ambicije, barem do teške ozljede Tornikea Šengelije. Najbolji gruzijski igrač teško je ozlijedio rame u nedavnoj utakmici kvalifikacija za SP protiv Nizozemske i neće zaigrati na Eurobasketu. Momčadi bi se, doduše, trebao priključiti igrač Indiana Pacersa, Goga Bitadze. Ističemo i Belgiju hrvatskog trenera Darija Gjergje.

Prognoza skupine: Turska, Španjolska, Gruzija, Crna Gora, Belgija, Bugarska.


SKUPINA B

Slovenija, Francuska, Litva, Njemačka, Mađarska, Bosna i Hercegovina. Domaćin je Njemačka.

Druga skupina bit će uvjerljivo najjača i malo koga bi iznenadilo da iz te grupe dobijemo novog ili možda starog europskog prvaka. Slovenija kao branitelj naslova, ne samo da je favorit skupine već i cijelog prvenstva. Razlika u odnosu na titulu otprije pet godina je očita u jednom dijelu. Luka Dončić je pet godina stariji i danas je jedan od najboljih igrača na svijetu, Goran Dragić se vratio iz mirovine, usprkos tome što ima 36 godina, i dalje je top klasa. Najveća razlika ipak je u tome što su Slovenci dobili treću zvijezdu, riječ o Vlatku Čančaru. Hrvatskoj je u nedavnoj prijateljskoj utakmici ubacio 21 poen i pokazao jest kako može nositi momčad uz Dončića i Dragića.

Francuze predvode Rudy Gobert i Evan Fournier, nažalost zbog ozljede neće biti Victora Wembanyame, a nema niti ‘novog’ Francuza Joela Embiida. Francuzi su vrlo kvalitetno popunjeni na svim pozicijama, sve je više mladih igrača poput Thea Maledona i Elieja Okoba koji dobivaju priliku. Litavci će najveće nade polagati u svoja dva najbolja igrača Domantasa Sabonisa i Jonasa Valančiunasa dok Nijemci također dovode svoje NBA igrače, Dennisa Schrödera i Franza Wagnera. Zbog ozljede je upitan nastup Daniela Theisa.

Bosna i Hercegovina u posljednji je trenutak osigurala financijska sredstva za prvenstvo, a momčad će predvoditi Džanan Musa i Jusuf Nurkić. Mađarska je ovdje autsajder.

Prognoza skupine: Slovenija, Francuska, Njemačka, Litva, Bosna i Hercegovina, Mađarska.

SKUPINA C

Hrvatska, Italija, Grčka, Ukrajina, Velika Britanija, Estonija. Domaćin je Italija.

Što se očekuje od hrvatske reprezentacije možete pročitati OVDJE.

Italija će kao domaćin tražiti što viši plasman kako bi u osmini finala izbjegla najbolje ekipe iz skupine D, a u tom pogledu pomoći će Danilo Galinari koji je najveća zvijezda ove momčadi. Pridružio mu se i drugi talijanski NBA igrač, doduše, tek od ovog ljeta, Simone Fontecchio koji je potpisao za Utah Jazz.

Ipak, svi pogledi bit će usmjereni prema Giannisu Antetokoumpu koji predvodi Grčku. Uz njega su i dva brata Kostas te Thanasis tako da će Grci imati super atletsku ekipu na raspolaganju. Kada se pridodaju veterani poput Calathesa i Sloukasa, jasno jest da Grčka ima više nego respektabilnu reprezentaciju koja će tražiti medalju.

Ukrajina, Velika Britanija i Estonija ipak su autsajderi, ali barem jedan od njih izborit će plasman u osminu finala.

Prognoza skupine: Grčka, Hrvatska, Italija, Velika Britanija, Ukrajina, Estonija.


SKUPINA D

Srbija, Češka, Poljska, Finska, Izrael, Nizozemska. Domaćin je Češka.

Vjerojatno najslabija od četiri skupine s izrazitim favoritom u Srbiji koju predvodi Nikola Jokić. Izbornik Svetislav Pešić izostavio je iz momčadi veterana Miloša Teodosića čime mu je vjerojatno i zaključio reprezentativnu karijeru. Ipak, Vasilije Micić danas je prva opcija na poziciji playmakera. Srbija je posebna snažna na visokim pozicijama, Jokiću će leđa čuvati ponajbolji skakač Eurolige Nikola Milutinov, a tu su još Petrušev i Bjelica.

Česi su dobili lošu vijest ozljedom Tomaša Satoranskog i njegov nastup na Eurobasketu je upitan. Izrael je godinama stvarao sjajne mlade selekcije koje su osvajale zlatne medalje, a sada su spremni i za iskorak u seniorskoj košarci. Finska ima kvalitetan roster u što se nedavno uvjerila i Hrvatska, a predvodi je sjajni Lauri Markkanen koji bi mogao biti jedna od zvijezda Eurobasketa. Poljska i Nizozemska ipak su ovdje izvan prave konkurencije.

Prognoza skupine: Srbija, Finska, Češka, Izrael, Poljska, Nizozemska.

Gledajući top četiri favorita, ovisno kako će ždrijeb posložiti osminu finala, u završnici bi trebali vidjeti nekoga od četvorke Slovenija, Srbija, Francuska i Grčka. Ponešto izvan tog kruga, ali s vrlo dobrim izgledima da nekoga iznenade su Litva i Njemačka. Nada jest da bi se u taj krug mogla uključiti i Hrvatska, koja je vrlo dobra na ‘papiru’, a ako se stvari poslože i na parketu tada bi mogla biti itekako opasna.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.