x

druga faza

Počinje play-off NBA lige: Može li iko skinuti Warriorse s trona?

Utakmicom između Philadelphije i Brooklyna koja se igra u subotu počinje play-off najjače košarkaške lige svijeta - NBA.

U regularnom dijelu sezone viđen je veliki broj sjajnih utakmica, a nakon 82 meča Milwaukee Bucksi završili su kao prvi u Istočnoj konferenciji s omjerom 60 pobjeda i 22 poraza, dok su u Zapadnoj konferenciji Golden State Warriorsi puno teže od očekivanog završili na prvom mjestu ispred Denver Nuggetsa.

Možda i najveće iznenađenje sezone jeste činjenica da ove godine u play-offu nećemo gledati LeBronea Jamesa koji s LA Lakersima nije uspio izboriti jednu od prvih osam pozicija na Zapadu. Lakersi su zakazali u najbitnijem dijelu sezone i to u trenutku kada se s klubom počeo povezivati Anthony Davis kojeg su Lakersi pokušali trejdovati iz New Orleans Pelicansa.

Play-off će otvoriti Philadelphija i Brooklyn i nema sumnje da su 76ersi izraziti favoriti u ovom duelu. Philadelphija je regularni dio sezone završila na trećoj poziciji s 51 pobjedom i 31 porazom, dok je Brooklyn sezonu završio na šestoj poziciji sa 42 pobjede i 40 poraza.

Zanimljiv duel u Istočnoj konferenciji odigrat će Toronto i Orlando, a njihov skor u regularnom dijelu sezone u međusobnim duelima bio je 2:2. Ipak, Toronto je sada kompletan i s velikim očekivanjima dočekat će prvi susret u play-offu i trebali bi bez problema izboriti polufinale svoje konferencije.

Ekipa Golden Statea i ove sezone je glavni favorit za osvajanje prstena, a prva prepreka na tom putu će im biti Los Angeles Clippersi koji su iznenađujuće dobrom igrom pokazali puno više od gradskog rivala LA Lakersa i Sacramenta te su sa skorom od 48 pobjeda i 34 poraza izborili nastup u play-offu.

Izuzetno zanimljiv duel koji će dati odgovor na mnoga pitanja odigrat će Denver Nuggetsi i San Antonio Sparsi i sigurno je da će neutralni NBA fanovi s puno nestrpljenja čekati ovaj meč. Denver je sa 54 pobjede i 28 poraza završio kao drugi u Zapadnoj konferenciji, dok su Sparsi u jednoj od lošijih sezona u prethodnih nekoliko godina završili tek kao sedmi s omjerom od 48 pobjeda i 35 poraza.

Jedan od derbija ove faze odigrat će Boston i Indiana koji su u finišu sezone vodili veliku bitku za četvrtu i petu poziciju u Istočnoj konferenciji, a na kraju su uspješniji bili Celticsi koji će u ovom duelu imati prednost domaćeg terena, ukoliko prolaz dalje bude ovisio o sedmoj utakmici.

Ekipa Portlanda bez pomoći našeg Jusufa Nurkića koji iza sebe ima najbolju sezonu u NBA ligi ide na megdan Oklahomi, a u ovom duelu, prema mišljenju američkih analitičara, očekuje se najviše neizvjenosti. Motivisani Lillard učinit će sve da zaustavi Westbrooka i Georgea, no činjenica je da su Thunderi u posljednje vrijeme pronašli pravu formu i da s najvećim mogućim ambicijama dočekuju početak play-offa.

Duel u kojem se očekuje najmanje drame je onaj između Milwaukeeja i Detroita. Bucksi su kao prvoplasirani završili regularni dio u Istočnoj konferenciji, dok je Detroit u samom finišu sezone uspio "upasti" u play-off prije Charlottea.

Posljednji duel je onaj između Houstona i Utaha koji su u regulanom dijelu sezone imali međusobni skor od 2:2. Harden, koji slovi za glavnog favorita za osvajanje MVP nagrade, sigurno će biti silno motivisan da pokuša odvesti svoju ekipu do samog finala, dok s druge strane Jazzeri najviše nade polažu u Mitchella i Goberta.

Svi parovi play-offa:

Philadelphia - Brooklyn

Toronto - Orlando

Golden State - LA Clippers

Denver - San Antonio

Bostno - Indiana

Portland - Oklahoma

Milwaukee - Detroit

Houston - Utah


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.