x

Novi "rolerkoster"

Počinje Premiership: Manchester City ulijeva strah, Liverpool hvata zalet, ostali su u brigama

Ponovo se svi boje Manchester Cityja i Pepa Guardiole, nakon više od dvije decencije pored aut-linije Arsenala neće hodati sijedi Francuz, nego zalizani Španac. Arsene Wenger je bivši, Unai Emery sada zavodi red na Emiratesu. Jose Mourinho se žali, njegov Manchester United ostaje nedorečen, a kladionice procjenjuju njihov razlaz. Liverpool je sve opasniji, Chelsea čeka Sarrijeve plodove, a Tottenham se pouzdaje u poznato oružje. I ostali će se nešto pitati, ali navedena "šestorka" vedri i oblači. Počinje Premiership. Izdanje 18/19.

Najave Premiershipa iz sezone u sezonu postaju spektakularnije, ali ne "nasilu", nego što je zaista tako. Najveći rang engleskog nogometa neprestano raste i sve je zanimljiviji tako da nas opet čeka sezona od koje očekujemo mnogo, sezona koja nudi veliku neizvjesnost bez obzira na to što je Manchester City prošle sezone bio nesalomljiv i što je ponovo favorit.

Prije samog početka ove sezone znali smo za jednu novost, a to je da će ljetni prijelazni rok biti okončan prije početka prvenstva. Tako su transakcije glede ulaznih transfera u Premiership obustavljene jučer u 17 sati po britanskom vremenu. Realno, nismo vidjeli bombastične transfere na Otoku, barem ne u poređenju s onim transferima koji su se ranije dešavali. Ali, to nikako ne umanjuje činjenicu da je kvalitet lige povećan i da skoro svi imaju jači kadar.

Podatak da su dva najskuplja ulazna transfera u vlasništvu dvaju golmana (Kepa Arrizabalaga u Chelsea za 71,6 miliona funti i Alissona Beckera u Liverpool za 67 miliona funti) je zaista neobičan i to poprilično puno govori o tome da ekipe nisu dovodile pojačanja prvog reda. Međutim, podatak da skoro nijedan veći tim nije prodavao standardne igrače te da je, naprotiv, proširio svoj kadar zaista kvalitetnim igračima (Riyad Mahrez u Manchester City, Fred u Manchester United, Jorginho i Mateo Kovačić u Chelsea, Naby Keita, Fabinho i Xherdan Shaqiri u Liverpool....) govori o snazi timova.


Uz to, nije se desilo ni mnogo promjena na klupama, a klubovi koji su i mijenjali trenere to su činili na način da su ponovo doveli veliko ime. Na klupi Chelseaja umjesto Antonija Contea sada sjedi Maurizio Sarri o kojem ne treba trošiti mnogo riječi. Umjesto Arsenea Wengera stigao je Unai Emery kojem je rak rana ispadanje od Barcelone dok je vodio Paris Saint-Germain, ali niko ne zaboravlja šta je radio vodeći Sevillu.... Na klupi West Hama je sada Manuel Pellegrini, osvajač Premiershipa s Manchester Cityjem, bivši trener Reala iz Madrida i Villareala...

Ponovo će velika očekivanja pred sobom imati Everton koji je svoje ambicije pokazao i posljednjeg dana prijelaznog roka kada je doveo Yerryja Minu iz Barcelone, Bernarda iz Evertona i Andrea Gomesa iz Barcelone, a ranije je stigao Richarlison iz Watforda za 40 miliona funti. Pored njih, na klupi je i novi trener Marco Silva, u kojem mnogi vide velikog stručnjaka.

Teško je pronaći pravu temu kada je riječ o Premiershipu, teško je odabrati pravi put kada se najavljuje nova sezona, jer toliko je stvari koje su interesantne. Ipak, neizbježne su prognoze i pravo je pitanje ko će koliko dobaciti.


Najveće su sumnje na Old Traffordu gdje se uveliko predviđa odlazak Josea Mourinha. Pa dobro, ovo mu i jeste treća sezona u klubu. A znamo šta za Mourinha znači "treća sezona". Portugalac se mnogo žalio tokom priprema, a njegov imidž je takav da njegove žalopojke javnost uglavnom ne želi pravdati, nego kritikovati. 

Mourinho se žalio što na pripremama u Sjedinjenim Američkim Državama pod rukom nema sve igrače, a nije krio nezadovoljstvo ni zbog posla koji njegov tim obavlja na tržištu. United je na kraju ostao bez toliko željenog pojačanja na štoperskim pozicijama. Pokušavalo se s Harryjem Maguireom, Tobyjem Alderweireldom, Jeromeom Boatengom... A kao konačan udarac stigla je i odbijenica od Diega Godina. Na kraju je ispalo da je Godin dolazio u vezu s Unitedom samo kako bi lakše produžio ugovor s Aletico Madridom.

Jedino veliko pojačanje ostao je Fred koji je stigao iz Šahtara, ali Fred epitet pojačanja tek treba da opravda, odnosno svoj kvalitet tek treba da pokaže na velikom nivou. Dakle, United jeste doveo skupo ime (61,2 miliona funti), ali je pitanje da li je to igrač koji će postati neizostavan faktor startne postave. No, njegov dolazak mnogo znači, posebno sada kada je povrijeđen Mourinhov ljubimac Nemanja Matić.


U drugom dijelu Manchestera stvari su mnogo drugačije. Ekipa koja je u prošloj sezoni pomjerila granice engleskog nogometa dodatno se pojačala i sada traži način kako nastaviti dominaciju. Pep Guardiola je najveće pojačanje dobio u liku Riyada Mahreza, a imao je namjeru osnažiti i centralni dio veznog reda. Želio je Jorginha koji je završio u Chelseaju...

City je veliki favorit i teško će ga neko drugi zaustaviti. Jednostavno, i pravilo prirode ide "naruku" Građanima, jer njihova ekipa po starosnoj dobi tek sad polako ulazi u najbolju dob, a na klupi ima trenera koji je u najboljim trenerskim godinama i koji je itekako gladan.

Kao najveća prijetnja Građanima sada se ističe Liverpool, jer Jurgen Klopp je imao odličan prijelazni rok. Sačuvao je ekipu koja je stigla do finala Lige prvaka te ju je nadogradio s nekoliko odličnih igrača. Liverpool je sada "ušminkan" od glave do pete i samo treba da se pripazi onih "klizavih" terena kada igra protiv svih onih watforda, brightona i sličnih ekipa. Samo? Pa dobro, nije to baš jednostavno kada je riječ o Kloppu i Redsima, ali to su prepreke koje se moraju savladati ako želiš voditi pravu utrku sa Cityjem.


Za Arsenal i Chelsea se može reći da su u fazi tranzicije, oba tima, posebno Arsenal, uveliko mijenjaju svoje filozofije ovog ljeta, a dokaz takve tvrdnje leži u promjeni trenera. Naravno, mnogo teži posao ima Emery koji je zamijenio legendarnog Wengera i sada je pravo pitanje kako će Topnici "pucati". Doduše, ni Chelsea nije napravio malu promjenu. Conte i Sarri se mnogo razlikuju, a veliki problem za Sarrija je što Chelsea ove sezone ne igra Ligu prvaka pa bi veliki neuspjeh bio ako se to ponovi i naredne sezone...

Ekipa od koje se očekuje i mnogo i malo je Tottenham. Djeluje neobično kada jedan tim ne izlazi na tržište i zadrži tim koji je imao i zbog toga je upitnik iznad Tottenhama. Ali to može biti i sjajno i pogubno za Pijetlove. Sjajno iz razloga što zaista imaju vrhunsku ekipu koja iz godine u godinu napreduje, barem individualno. Pogubno može biti ako se ta ista ekipa zasitila i ako atmosfera nije bolja, jer nije mali broj igrača Tottenhama koji su svjesni da su sposobni za velike trofeje, a Tottenham već godinama ne stavlja ništa u svoje vitrine.

O svemu tome bit će još mnogo priče, a sve počinje večeras u 21:00 sati kada na Old Traffordu Manchester United zaigra protiv Leicester Cityja. Barem kada je riječ o ovoj ligi vrijedi ponoviti - ko preživi pričat će.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.