x

PODGORIČKA MAJKA HRABROST: Sara je sama odgajila kćerke bliznakinje sa Daunovim sindromom, prošla je PAKAO, a sada joj je život podario divno iznenađenje!

Za Saru Huremović, samohranu majku superheroja čuo je ciejli region. Ona odgaja dvije maloljetne kćerkice koje boluju od Daunovog sindroma, a na njenu priču niko još nije ostao ravnodušan. Ova hrabra Podgoričanka je sama prošla kroz veoma težak period u životu jer je ostala u drugom stanju sa 19 godina, a nakon rođenja bliznakinja, život joj se promijenio iz korijena. Nakon brojnih nedaća, osuda i borbe, ona sada ima jednu lijepu vijest - Sara je ponovo trudna!

Iako se trudnoća desila spontano jer Sara zbog zdravstvenog stanja nije mislila da će opet biti trudna, kako kaže, ljepšu vijest nije mogla da dobije.

"Trenutno se nalazim u četvrtom mjesecu trudnoće i jako sam srećna. U početku mi je bilo teško, ali sam se sada navikla jer sam imala već dva porođaja. Srećna sam zbog Irme i Ilde jer će dobiti podršku, imaće u budućnosti nekoga na koga će se osloniti. Potrudiću se da moju kćerkicu od malena učim da budu uz sestrice", kaže Sara i dodaje kako joj u početku nije bilo svejedno zbog trudnoće, ali da sada ima povjerenje u ljekare.


"Obzirom šta sam sve vidjela i prošla sa kćerkicama, nije mi bilo svejedno. Odradila sam Nifti test koji važi za najbolji u svijetu, a iza mene stoji i stručan tim ljekara, pa mogu da uživam u ostatku trudnoće. Test se radi u 10. nedjelji trudnoće i vrlo brzo dobijate nalaz. Za nepunih 10 dana znate i pol bebe. Preko krvi iz vene test je bezbolan, procedura je baš brza i ne ugrožava ni vas ni bebu", pojašnjava Sara.

Kako mjeseci odmiču, Sara se osjeća spokojnije i mirnije i prepustila se trudnoći u potpunosti.


Irma i Ilda se takođe raduju novoj sestrici, i kako Sara kaže, uopšte nisu ljubomorne.

"One nisu bile ljubomorne ni jedna na drugu, složne su u svemu. Neću dozvoliti da toga bude ni u budućnosti i uvjerena sam da će paziti na sestru jer su rasle sa bratanicom i pazile su na nju u svakom momentu", objašnjava Sara.

Iako je imala problema sa okolinom kada je sa 19 godina rodila bliznakinje, sada su stvari drugačije.


"Ljudi oko mene su imali samo pozitivne komentare. Naravno, za mnoge je ovo bilo iznenađenje, ali sam presrećna što nas svi sada podržavaju", objašnjava ova hrabra majka.

Ona je dodala kako je njen Vesko divan muškarac, kao i da se pored njega osjeća istinski srećno.

"Sa djevojčicama sam provela veći dio života i to sama bez ikoga. Kada sam se snašla sa dvadeset godina, snaći ću se i sa trideset. Ova beba će Vesku i meni uljepšati život i bićemo još veća podrška jedan drugom", kaže Sara.


Njena priča je mnogim ljudima vratila nadu, ali ih je i ohrabrila u borbi i odgajanju djece koja boluju od ove vrste bolesti.

Podsjećamo, Sara je sama prošla kroz veoma težak period u životu jer je ostala u drugom stanju sa 19 godina. Iako je radila tripl i dabl test koji nije pokazao da djevojčice imaju Daunov sindrom, ispostavilo se da je došlo do lažnih rezultata.

Do porođaja je imala urednu trudnoću i ništa nije pokazivalo da će bebe imati Daunov sindrom. Pošto je imala težak porođaj, porodila se prirodnim putem skoro dva mjeseca ranije prije termina.


"Samo sam čula njihov plač i odmah sam ih uzela u ruke, a onda sam pala u komu zbog jakog krvarenja. Kasnije su mi rekli da su šanse da preživim bile jako male", priča Sara i dodaje:

"Kako sam se osjećala zdravom i sposobnom, radila sam kod oca u pekari prije podne, a poslije podne sam išla na kurs za frizera. I tako do sedmog mjeseca trudnoće, dok nisam dobila iznenadne bolove i otišla na prijevremeni porođaj. I pored svega, bio je to najsrećniji dan u mom životu. Irma i Ilda su rođene 18. 08. 2008. godine, baš kao i ja, samo dvadeset godina kasnije. To je naš srećan broj i srećan dan", objašnjava ona.


Sara je od samog početka imala veliku podršku svoje porodice bez koje ne bi uspela da izvede na put kćerkice jer je pritisak okoline u Podgorici bio veliki.

"Moja porodica je čvrsto stajala uz mene od prvog dana i bili su moja podrška, pogotovo moj otac. Ni jednog trenutka nisam ogriješila dušu i odmah sam željela da odvedem kući moju djecu. Okolina je bila užasna sa puno predrasuda i svi su mislili da su to vanzemaljci, a ne djeca. Neke komšije su na babine dolazile samo da bi vidjele o čemu se radi i kako izgledaju djeca sa Daunovim sindromom. Sa druge strane, ja sam svoje kćerke ponosno pokazivala i svako ko je želio, mogao je da ih i vidi", objašnjava Sara.


Njen bivši muž i ona više nisu zajedno jer se on jednostavno "nije snašao" u toj ulozi.

"Ja i Irmin i Ildin otac nismo zajedno više od četiri godine, a razveli smo se poslije 10 godina braka jer nismo više nalazili zashodno da budemo zajedno. Njihov otac je iz ugledne porodice i pošten čovjek, ali se nije pronašao u ulozi oca tako da sam kroz sve kontrole, banje i ispitivanja prolazila potpuno sama", kaže Sara i dodaje da otac djevojčice viđa svake druge subote.

"Oboje smo pronašli partnere koje volimo i sa kojima smo srećni. Mi normalno funkcionišemo oko Irme i Ilde i on ih redovno viđa. Bliznakinje idu u redovnu školu "Pavle Rovinski" paralelno sa školom "Prvi jun" za djecu sa smetnjama u razvoju, a imaju i puno obaveza van škole", završava Sara.


(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.