x

heroina

Pogledajte momenat kada je trogodišnja heroina Ayda spašena iz ruševina nakon 91 sata! Prelijepa je!

Spasilački timovi izvukli su iz ruševina u Izmiru trogodišnju djevojčicu Aydu Gezgin, 91 sat nakon što je tu regiju pogodio zemljotres jačine 6,6 stepeni po Rihteru, javlja Anadolija.

.


Nakon što je izvučena iz ruševina, Ayda je na nosilima prenesena do vozila hitne pomoći.

Prilikom iznošenja preživjelog djeteta oko ruševina zgrade "Riza Bey" odzvanjali su aplauzi prisutnih. 

Ayda Gezgin je 107. preživjela osoba spašena nakon zemljotresa koji je Izmir pogodio u petak.

Usljed posljedica zemljotresa jačine 6,6 stepeni koji je pogodio Egejsku regiju u Turskoj, poginule su 102 osobe, saopćila je jutros Uprava za vanredne situacije (AFAD).


Ibrahim Topal 

Prvi čovjek AFAD-a Mehmet Gulluoglu je na Twitteru je saopćio da je spašeno još jedno dijete.

"Pronašli smo još jedno dijete. Hvala Bogu", napisao je Gulluoglu.

O akciji spašavanja govorio je njen spasilac Ibrahim Topal.

"Ayda je bila u trokutu kojeg su činili frižider, mašina za suđe i ormari. Tokom predavanja prije zemljotresa građanima uvijek savjetujemo gdje se najbolje sakriti i kakve mjere poduzeti", rekao je Topal.


Heroji danonoćno rade na izvlačenju 

Dodao je kako su tokom noći osluškivali glasove.

"Od 3 do 4 sata smo stalno osluškivali. Zvali smo, ali glas nije dolazio. Najednom smo čuli glas. Pretpostavljamo da je zaspala i mislim da se ujutru probudila. Odgovorila je kad nas je čula. Radimo na pronalasku njene majke. Ne možemo ništa reći. Njen otac je stajao naspram mene. Nije gubio nadu. Kad je saznao došao je do ruševina, prije toga je čekao po strani", rekao je Topal. 

Kada je izvučena bila je s ocem.

"Bila je veoma lijepa. Kao da nije izašla ispod ruševina. Dobro je bila, svijetlog lica. Očiju poput maslina. Kao da nije izašla ispod ruševina nego nakon kupanja, ogrnuta peškirom. Ne pretjerujem. I kolege su svjedoci. Tako svijetlog lica, veoma lijepa. Za ne povjerovati, tako čistog lica", rekao je Topal.

Dodao je kako se sve aktivnosti vode u koordinaciji s Upravom za vanredne situacije (AFAD).

.

"Kako vrijeme odmiče, nade je sve manje, ali uz koordinaciju AFAD-a uvijek se radi kao da će svakog trenutka neko živ biti izvučen. Inače bi ovdje oduzelo mnogo vremena da se otklone ruševine. Uz predanost i pedantnost AFAD-a ovakva čuda se dešavaju. Imamo nade. Njihove porodice su tu. Želim zahvaliti i stanovnicima Izmira", rekao je Topal.

Video spašavanja možete pogledati ovdje i ovdje.

.

.

.

.

Izvor: Al Jazeera/Agencije

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.