x

Pogodite u kojoj? 5 najviših europskih nebodera koji se nalaze u istoj zemlji

U septembru prošle godine Friedrich "Friedi" Kuhne prešao je pješice preko konopca koji je povezivao toranj Neva s neboderom Oko.

Moskovski međunarodni poslovni centar dom je četiriju od pet najviših zgrada u Europi. Ovdje su se smjestili federacijski tornjevi – Vostok i Zapad, kompleks Oko, Neva te Mercury.

Istočni federacijski toranj (Vostok) izdiže se na 373 metra visine, ima 95 katova te se smatra drugom najvišom zgradom u Europi. Zapadni toranj mnogo je niži – ima tek 242 metara visine.

Slijedi ga kompleks Oko, koji se prostire na 250.000 četvornih metara, odnosno njegov južni toranj koji ima 85 katova te visinu od 354 metra.

Titula četvrte najviše zgrade Europe dodijeljena je Neva tornju 2, koji je još uvijek u fazi gradnje, a koji je visok 345 metara te ima 79 katova.

U augustu prošle godine Friedrich "Friedi" Kuhne prešao je pješice preko konopca koji je povezivao toranj Neva s neboderom Oko. Hodao je oko 245 metara na visini od 350 metara u Moskovskom međunarodnom poslovnom centru.

Zadnje mjesto naše ljestvice najviših europskih zgrada zaokružuje gradski neboder Mercury, koji se izdiže na 338 metra visine u Moskovskom međunarodnom poslovnom centru, a koji se dugo vremena smatrao najvišom zgradom u Rusiji.

No titulu najviše zgrade Europe danas s ponosom nosi Lahtka centar. Taj 90 katova visok neboder izgrađen u povijesnoj četvrti Lakhta u Sankt-Peterburgu. Tri kata nalaze se pod zemljom, a preostalih 87 izdiže se na 462 metra visine.

(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.