x

Pojavili se detalji o paleti motora Alfinog Tonalea

Na internetu su se našle informacije o agregatima koji će biti dostupni kod budućeg italijanskog SUV-a.

Puna premijera Tonalea očekuje se na proljeće, iako i dalje nije poznat tačan datum debija. Konceptualno izdanje upoznali smo prije više od dvije godine, na Salonu automobila u Ženevi, kada je Tonale oduševio posjetioce i stručnu javnost. Serijsko izdanje, kako pišu italijanski novinari, trebalo bi da bude vrlo blisko konceptu predstavljenom 2019. godine.

Sada stižu prve informacije o tome kako će izgledati paleta motora. Dobra vijest je da će po svemu sudeći u ponudi biti i dizel agregat, i to dugovječni i mnogo hvaljeni 1,6 MultiJet sa 130 ks. Pored toga, kupci će moći da biraju i jedan od dva benzinca. Zapravo radi se o dvije konfiguracije 1,3-litarskog agregate sa 130 odnosno 160 "grla", s tim da potonja varijanta ima pomoć i sistema blagog hibrida.


Na vrhu ponude biće plug-in hibrid koji će vozaču isporučivati potentnih 240 ks i 520 Nm. Ovdje će SUS komponenta pokretati prednje točkove, dok će elektromotor pogoniti zadnju osovinu. Prema inicijalnim podacima Tonale će u EV režimu moći da prevali nekih 50 km. Prema prvim podacima, u ponudi bi trebalo da bude samo jedan mjenjač, i to sedmostepeni automatik sa dvostrukom spojnicom.

Kolege iz Italije došle su i do informacija o dimenzijama vozila. Tonale bi trebalo da bude dug 4.528 mm, širok 1.835 i visok 1.604 mm. Uz to posjedovat će međuosovinsko rastojanje od 2.626 mm.


S druge strane, novinari iz njemačkog Auto Motor und Sport idu korak dalje i ističu da će Alfa Romeo nuditi Tonale u četiri trima: Super, Sprint, Ti i Veloce, s tim da je potonji vrhunac opreme kod ovog modela. Osim toga, navode i da će premijera najvjerovatnije biti upriličena tokom februara, kao i da će proizvodnja otpočeti u junu sljedeće godine.

Prema njihovim saznanjima, prvi primjerci će stići do novih vlasnika već tokom narednog jula. Njemački žurnalisti su procijenili da će Tonale imati startnu cijenu od nekih 28.000 evra na tamošnjem tržištu, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.