x

Pokreti bebe u trbuhu tijekom trudnoće

Pokreti bebe u trbuhu tijekom trudnoće počinju najčešće između 16. i 24. tjedna trudnoće. Međutim žene koje su već rodile u narednim trudnoćama pokrete bebe u trbuhu mogu osjetiti i ranije.

Kakav je osjećaj kada se beba miče?

Prvi osjećaji koje osjetite mogu biti poput ‘leptirića u trbuhu’, kotrljanje ili prevrtanje ili lagani udarac. Kako vaša trudnoća bude odmicala, pokreti će postajati sve jasniji, a vi ćete lakše osjetiti njihove udarce nogama, udarcima i laktovima.

Vrsta kretanja koju osjećate ovisi o tome što vaša beba radi i stupnju rasta i razvoja. Svaka je beba drugačija, a neke su aktivnije od drugih.


Koliko su česti pokreti bebe u trbuhu?

Ne postoji određeni broj pokreta koje biste trebali osjetiti. Obično do 24. do 28. tjedna trudnoće, saznat ćete koji je normalan obrazac kretanja za vašu bebu. Zatim biste trebali stalno osjećati pokrete svoje bebe sve do rođenja, pa čak i tijekom poroda.

Bebe se više kreću u određeno doba dana. Mogu biti aktivnije dok vi spavate ili spavati dok ste vi budni. Obično nerođene bebe spavaju u ciklusima od 20 do 40 minuta, a povremeno i do 90 minuta. I ne pomiču se dok spavaju.


Što trebam učiniti ako se moja beba prestane kretati?

Ako do 24. tjedna ne osjetite nikakav pokret svoje bebe, posjetite liječnika ili primalju.

U bilo kojoj fazi trudnoće, ako ste zabrinuti zbog kretnji svoje bebe, odmah se obratite svom liječniku. Nemojte čekati sljedeći dan. Usporavanje pokreta može biti znak da je bebi loše.

Vaš liječnik će vas pozvati u bolnicu i provjeriti otkucaje srca vaše bebe pomoću CTG uređaja. U nekim slučajevima možete imati i ultrazvuk.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.