x

Poljaci prave novi Toyotin motor za hibridnog Yarisa

Novi 1.5-litarski benzinac će se ugrađivati u novi potkompaktni krosover Yaris Cross.

Kompanija Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP), započela je u gradu Jelč-Laskovice proizvodnju najnovije generacije 1.5-litarskog benzinskog motora koji je konstruisan u okviru Toyotine nove globalne mehaničke platforme (TNGA).

Ovaj savremeni 3-cilindrični motor, pod oznakom "Dynamic Force Engine", mlađi je "brat" 2.0-litarskog agregata koji se već proizvodi u istoj fabrici od septembra 2019. godine.

Novi motor je namijenjen novoj generaciji Toyote Yaris (čija proizvodnja uskoro kreće u Toyotinoj fabrici u Francuskoj), kao i nedavno predstavljenom Yarisu Cross - novom potkompaktnom SUV modelu.

Ovaj 1.5-litarski motor odličan je primjer napredne konstrukcije. Trocilindrični benzinac radi prema Atkinsonovom ciklusu, ostvarujući do 40 odsto toplotne efikasnosti, omogućavajući tako smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2 za 20% u poređenju s prethodnom generacijom Yarisa, uz istovremeno povećanje performansi za 15%, kažu u Toyoti.

Motor je moguće ugraditi u konvencionalna, kao i hibridna vozila.

S obzirom na to da su potpuno hibridna vozila predstavljala 52% prodaje Toyote u Evropi tokom 2019. godine, postoji jasan porast potražnje za hibridnom električnom tehnologijom po pristupačnim cijenama i uz nisku štetnu emisiju.

Zadržavajući fokus na budućnost elektrifikovane mobilnosti, Toyota nastavlja da ulaže u proizvodnju elektrifikovanih pogonskih sklopova u svojim fabrikama u Poljskoj.

Pored 2.0-litarskog motora za TNGA platformu, koji je ranije spomenut, sestrinska poljska fabrika u gradu Valbžih je najavila početak proizvodnje novog e-CVT mjenjača za 2021. godinu.

Time je ukupno ulaganje u oba Toyota pogona premašilo milijardu evra, pri čemu je stvoreno gotovo 3000 radnih mjesta u Poljskoj.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.