x

veliki gest

Poljska atletičarka prodala medalju iz Tokija kako bi pomogla dječaku Milošu

Poljska atletičarka Maria Andrejczyk (25) prodala je svoju medalju kako bi pomogla u plaćanju operacije malog dječaka Miloša, prenijeli su brojni svjetski mediji.

Andrejczyk je na minulim igrama u Tokiju osvojila srebrenu medalju u bacanju koplja, što joj je najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri, ali bez obzira na to odlučila se na velikodušni potez.

Poljakinja je svoju medalju stavila na aukciju i uspjela je prikupiti 44.000 eura. Tom će svotom moći doprinijeti plaćanju osjetljive operacije Miloša, poljskog dječaka kojeg očekuje zahvat na srcu u Sjedinjenim Američkim Državama.


Njegovi roditelji dugo pokušavaju prikupiti dovoljno novca za podmirenje svih zdravstvenih troškova, a Andrejczyk je nesebičnim gestom dirnula sve:

"Prava vrijednost medalje uvijek ostaje u srcu. Medalja je samo predmet, ali može biti od velike koristi za druge. Ovo srebro može spasiti život umjesto skupljanja prašine u ormaru. Zato sam odlučila da je stavim na aukciju", objasnila je Andrejczyk u intervjuu za državnu televiziju.


Iako je uložila toliko znoja i truda da ostvari san o kojem svi sportisti sanjaju, spašavanje života djeteta je za Poljakinju više od toga jer i sama vrlo dobro zna što je izbjegavanje smrti, budući da je 2018. godine preživjela osteosarkom - vrstu raka kostiju, od kojeg se na svu sreću uspjela oporaviti.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.