x

Pomoći djetetu da razvije samopoštovanje? Jedna je od važnijih roditeljskih uloga!

Psiholozi se slažu da je pozitivna slika o sebi važan temelj za cjeloživotni napredak i zadovoljstvo.

Samopoštovanje je zbroj slika koje djeca imaju u sebi, o tome tko su i kako su prihvaćena, a ono se formira rano tijekom djetinjstva. Iako sliku o sebi djeca formiraju sama, roditelji imaju velik utjecaj na njihove nesvjesne poveznice sa samima sobom.

Način na koji roditelji komuniciraju s njima, riječima i djelima, način na koji roditelji vide same sebe pomaže djeci u formiranju zdravih ili nezdravih slika o sebi.

Dijete izgrađuje zdravo samopoštovanje kada roditelji pokažu da vjeruju u njegovu sposobnost i kada odrasta u okruženju u kojem može sudjelovati u donošenju odluka. Nisko samopoštovanje razvija se ako je dijete stalno izloženo kriticizmu, pod pritiskom da se treba promijeniti kako bi bilo prihvaćeno, ali ako im nije pružena prilika da sami rješavaju svoje zadatke, situacije i probleme.

Kako pomoći djetetu u izgradnji zdrave slike o sebi?

1. Nemojte omalovažavati dijete. Ne nazivajte ga djecu glupim, lijenim ili neodgovornim. Usredotočite se na rješenja umjesto na okrivljavanje.

2. Odvojite djelo od izvršitelja. Pozabavite se ponašanjem, jasno dajući do znanja da volite dijete, ali vam se ne sviđaju crteži bojicama po zidu. Zapamtite da su pogreške prilike za učenje i rast, a ne karakterne mane vaše djece.

3. Slušajte dijete i shvatite ga ozbiljno. Ono tek formira svoje ideje i mišljenja. Način na koji razmišlja danas može biti drugačiji od onoga kako će razmišljati sutra, ali mu je i dalje potrebno uho i podrška roditelja. Treba potvrdu da je njegovo mišljenje važno.

4. Ne hvalite ga prečesto jer bi moglo postati ovisno o odobravanju drugih. To znači da vjeruje da je dobro samo ako mu to netko drugi kaže. Ako pretjerano koristite pohvale, što učiniti kada vaše dijete nije uspješno u nečemu? Tada mu najviše treba ohrabrenje, neka riječ ili gesta koja mu daje do znanja da je prihvaćeno!

5. Ne uspoređujte djecu jedno s drugim. Svako je dijete drugačija, jedinstvena osoba, vrijedna upravo takva kakva jest.


Planirajte unaprijed kako biste izbjegli buduće probleme!

1. Nemojte imati prevelika očekivanja od svoje djece i ljubav ne uvjetujte njihovim ponašanjem.

2. Razmišljajte o rješenjima problema kako bi naučili da su pogreške prilike za učenje. Planirajte prilike u kojima djeca mogu doprinijeti svojim iskustvom i sposobnostima.

3. Provedite vrijeme sa svakim djetetom nasamo, podsjećajući ga na njegovu jedinstvenost i koliko cijenite njegove posebne kvalitete.

4. Budite osjetljivi na situacije u kojima vaše dijete ponižava braća i sestre, učitelje, kolege iz razreda, prijatelje ili druge članove obitelji. Razgovarajte o njihovim osjećajima. Dajte im do znanja da se neki od zlobnih komentara, ili djela koje ljudi govore i čine, odnose na njihovu vlastitu nesigurnost i da nemaju nikakve veze s njima.

5. Možda ćete poželjeti preseliti dijete iz razreda kojem doživljava neugodnosti od strane kolega ili učitelja, a koje su štetne za razvoj zdravog samopoštovanja. Međutim, tanka je granica između pretjerane zaštite i zdrave budnosti prema negativnom okruženju. Ne možete postići da sve bude ravnomjerno, jednako i pošteno.

6. Ne zaboravite se zabavljati s djecom!


Životne vještine djeca mogu naučiti

Djeca mogu naučiti da se ne moraju dokazivati da bi bila voljena i da su dovoljno dobra takva kakva jesu. Također, mogu naučiti da su sposobna rješavati probleme i dati svoj doprinos.

Cijenite jedinstvenost svakog djeteta. Izbjegavajte usporedbe i otkrivajte svoju djecu umjesto da ih pokušavate natjerati da žive u skladu sa slikom onoga što mislite da bi ona trebala biti. Što se vi više volite i prihvaćate sa svim svojim manama i nedostacima, to ćete svojoj djeci biti bolji model za samoprihvaćanje.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.