x

počivajte u miru

Porodica čija smrt treba zauvijek da opominje!

Kako život može biti surov, težak, isprepleten mnogim teških životnim patnjama u Bosni i Hercegovini mnogima je poznato. I dok je u ratu bio važan samo život, a čini se da je tada ljudskosti i prijateljstva bilo mnogo više nego u mirnodobskim uvjetima, u miru smo ostali bez kompletne porodice. Porodice koju je uništilo društvo, neljudski odnosi, i sve ono što bi trebalo iskorijeniti iz svakog društva koje teži boljim uslovima i normama života.

Alisa Mahmutović, Mahir Rakovac i Dubravko Lovrenović trebaju opominjati sve. Kompletno društvo. Društvo koje treba da se stidi. Gdje je nestala ljudskost, saosjećanje, lijepa riječ i sve ono što je, čini se, ovih godina izgubilo smisao. A ne bi trebalo, nikad!

Počelo je samoubistvom mladog Mahira, koji je bio lijep, mlad i pun života. Njegova smrt dotakla je mnoge ljude, posebno njegove roditelje koji poslije toga nisu mogli više. Nisu imali snage a društvo koje im nije pomoglo u mjeri u kojoj je trebalo, samo je dodatno ubrzalo i smrt majke Alise Mahmutović. Slomljena, skrhana tugom, majka nije mogla više. Nije imala snage jer je izgubila ono zbog čega je živjela. Svog sina, svoju ljubav, svoje sve… 

Između njih dvoje umro je i Mahirov očuh Dubravko Lovrenović, izuzetno eminentna i priznata osoba u Bosni i Hercegovini. Borio se prsa u prsa sa zakonom, ljudima, zatvorenim očima njegovih sugrađana, i sve je to bilo uzalud. Njegovo tijelo nije moglo da izdrži te je umro što je bio još jedan udarac za mnoge u BiH.

Zapitajmo se Bosanci i Hercegovci, koliko brinemo o svojoj djeci, o svojoj porodici. Koliko se volimo, poštujemo, njegujemo.

Po Bosni se od davnina zna upravo zbog domaćinstva, brige, pomoći i svih iskonskih stvari koje jesu bitne za porodicu kao cjelinu. Koliko je toga danas ostalo teško je odgovoriti. 

Ipak, nikad nije kasno biti čovjek. Budimo ljudi i volimo se jer samo tako spašavamo nas i živote svih nas.

(Cenzurisano.info)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.