x

Zenica

Porodilje Grada Zenica protestima tražile svoje naknade!

Porodilje Grada Zenice danas su održale mirne proteste ispred zgrade Gradske uprave, tražeći svoje naknade. Na posljednjoj sjednici vijećnici većine nisu podržali dnevni red, te je samim tim propala još jedna prilika da se usvoji Odluka o privremenom finansiranju, zbog čega su zaustavljene sve isplate iz gradskog budžeta, pa i one koje dolaze sa viših nivoa vlasti.

Porodilje su bile koncizne, tražile su zakazivanje hitne sjednice na kojoj bi se razmatralo o budžetu, te isplati porodiljskih naknada, poručile su da će doći na sjednicu i ostati sve dok se ne riješi ovo pitanje.

„Mi ne možemo da čekamo do aprila, u startu nam kasne naknade i hoćemo da se naša situacija riješi. Stvarno nema smisla da naša djeca trpe, da nemaju hranu, pelene, da mame nemaju pare za sirupe, sezona je gripe i sva djeca su bolesna“, izjavila je jedna od porodilja, Dženana Džampo.


Prisutnima se obratio i gradonačelnik Fuad Kasumović.

„Ja kao gradonačelnik ne mogu sazvati sjednicu, radno predsjedništvo SDA, ASDA i SBB zakazuju sjednicu, ali vam sad obećavam da ću nazvati prozeničke vijećnike i tražiti da danas traže hitnu sjednicu za sutra, ali opet hoće li zakazat ja ne mogu na to uticati, takva su pravila“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Porodilje su poručile da protesti nisu usmjereni protiv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, nego protiv politike i politikanstva zbog čega trpe njihova djeca.

Po statutu Gradskog vijeća nakon dostave materijala, predsjedavajuća Gradskog vijeća ima obavezu u roku od sedam dana da zakaže sjednicu. 

.

.

.

.

.

.

Pahuljko / Zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.