x

nije kraj

Porsche ima rješenje za opstanak svog čuvenog atmosferskog boxer motora

S novorazvijenim aktivnim izduvnim sistemom u Porscheu imaju rješenje koje će zadovoljiti eko norme i čuveni 4-litarski 6-clindarski atmosferski boxer motor i dalje zadržati u ponudi.

Sve je manje proizvođača rasnih sportskih automobila koji u ponudi motora imaju atmosferske opcije, što je direktna posljedica sve nemilosrdnijih normi o emisiji izduvnih gasova.

Među onima koji su još uvijek tu je i Porsche čiji je čuveni 4-litarski 6-cilindarski atmosferski boxer motor nedavno predstavljen u kombinaciji s modelom 911 Speedster s kojim se njemačka automobilska kompanija tradicionalno zatvara priču na temu modela 911 koji predstavljaju generaciji na odlasku.

U sveopštoj ofanzivi opcija s turbopunjačima odlična vijest za ljubitelje malobrojnih atmosferskih motora vrhunskih performansi je Porscheov novorazvijeni izduvni sistem koji s adekvatnim filterom osigurava budućnost legendarnog atmosferca koji se uz jedinstven zvuk bez problema "zavrti“ do 9.000 obr/min.

Novorazvijeni aktivni izduvni sistem koji je premijerno instaliran na 911 Speedster lakši je 10 kilograma od prethodnog sistema, ali je istovremeno pomogao da snaga 4-litarskog 6-cilindarskog atmosferskog boxer motora poraste dodatnih 10 KS. I sve to u okviru dozvoljenih normi o emisiji izduvnih gasova.

Prvi čovjek Porscheovog GT odjela Andreas Preuninger rekao je da su za novi izduvni sistem zaslužni njihovi najbolji inžinjeri koji su dali sve od sebe da pronađu adekvatno rješenje koje će u životu sačuvati legendarni motor koji će „zavijati“ i u novoj generaciji Porscheovih „hardcore“ modela s oznakama GT3, GT3 RS i GT4.

"Ništa ne zvuči bolje od ovog motora i zaista je vrijedilo spasiti ga“, kaže Preuninger. Apsolutno tačno!


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.