x

Porsche najavio novi električni suv

Automobilski znalci cijene Porsche, prvenstveno zbog njegovih sportskih modela, ali SUV sekcija je ta koja donosi novac.

Macan i Cayenne su vodeći već godinama kada je riječ o prodaji Porscheovih automobila, a rezultati bi trebalo da se dodatno poprave dolaskom nove generacije čisto električnog Macana 2023. Na krilima uspjeha modela s povišenim klirensom i vladajućih elektrifikacionih trendova, ekipa iz Cufenhauzena priprema još jedan EV SUV, piše Automotoshow.

Govoreći na Porscheovom Capital Markets danu, održanom ove nedelje u istraživačko-razvojnom centru u Vajsahu, šef kompanije, Oliver Blume, najavio je proširenje ponude: „Planiramo da dodamo novi, luskuzni, čisto električni SUV našem atraktivnom portfoliju.“ Novajlija će se sklapati u fabrici u Lajpcigu, i mada detalji još uvek nisu poznati, sledeća izjava sugeriše da će biti veći i skuplji od Macana EV:

„Ovaj novi model će dodatno proširiti naše pozicije u segmentu luksuznih automobila. Ono na šta ciljamo su kategorije s višim maržama, u okviru kojih želimo da iskoristimo prodajne mogućnosti.“


S ovim novim, većim električnim SUV-om, dolazećim Macanom EV i modelima 718 s nultom emisijom, Porsche je na putu da ostvari svoj cilj da se više od 80 odsto prodaje odnosi na elektromobile do 2030. Novi model možda ima a možda i nema veze s izveštajem iz novembra 2021., kada je prodavcima dozvoljeno da imaju rani uvid u novi SUV.

Po glasinama, radi se o automobilu koji je „dijelom sedan delom krosover“, glamuroznog profila i bez elemenata stajlinga koje bi delio s Macanom i Cayenneom. Dilerima je rečeno u to vreme da poseduje „plug-in“ hibridni pogon, s tim što će čisto električni sklop pristići nešto kasnije. Ukoliko imamo posla s istim modelom, to bi moglo da znači da projekat nema veze Artemis projektom VW grupacije.


Naime, Automobilwoche je izvestio početkom ove godine da je Porsche voljan da otkupi izlazak iz sporazuma tako što će platiti 100 miliona evra, da bi kreirao novi elektromobil unutar kuće. Po prvobitnom planu, ovaj model je trebalo da se sklapa u Hanoveru od strane VW komercijalnih vozila.

U izveštaju se dalje precizira da će Porsche na kraju proizvoditi ovo vozilu u Lajpcigu, što je u skladu s izjavom koju je Blume dao tokom Capital Markets dana. Umjesto da bude baziran na Artemis projektu, očekuje se da novajlija počiva na PPE platformi koju zajednički razvijaju Porsche i Audi. Premium Platform Electric arhitektura će debitovati 2023. s Macanom EV i Q6 e-tronom.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.