x

70 godina

Porsche svečano proslavio 70. rođendan u Sarajevu

Povodom proslave 70 godina postojanja, marka Porsche je ovaj veliki jubilej prigodno proslavila i u Bosni i Hercegovini. Sinoćnjom svečanošću generalni zastupnik Porschea u Bosni i Hercegovini, kompanija Porsche BH, podsjetio je zvanice i ljubitelje marke zašto je ovo zaista velika i važna obljetnica.

Ovog vikenda Porsche simultano širom svijeta obilježava 70 godina svog postojanja, a u tih 70 godina desilo se zaista mnogo toga. Od samog začetka ideje sportskog automobila do sportskog automobila budućnosti koji je upravo jučer i predstavljen. 

Pod sloganom "Sportscar together" Porsche slavi svojih 70 godina i ističe kako nikada nije bilo riječ samo o sportskim autima, nego i o posebnim konekcijama među ljudima koje oni stvaraju. 


Sve je tako počelo u junu 1948. godine sa prvim Porscheom 356 Roadster, čime je ostvaren i san i izvorna ideja sportskog automobila Ferrya Porschea, osnivača marke. Samo osam godina nakon prvog modela 356, Porsche dolazi do broja od 10.000 proizvedenih primjeraka ovog modela. Bilo je jasno da je recept bio puni pogodak. 

Iako je mnogo važnih datuma u historiji Porschea, jedan od najvažnijih prijelomnih trenutaka je 1963. godina i rođenje modela koji je tada nosio ime 901. Sada ga svi znamo kao 911, a o njegovoj važnosti suvišno je govoriti. Generacije dječaka odrasle su maštajući o sportskom automobilu, a u glavi su sigurno imali prepoznatljivi oblike 911-ke, koji je do danas zadržao istu osnovu. 


U skladu sa tim sinoć su brand manager marke Porsche u BiH, gdin Armin Mulović, i Porsche BH zvanicama pokazali impresivnu kolekciju modela 911, gdje su centralno mjesto ispod reflektora zauzele aktuelne perjanice ponude 911 modela. Jarko crveni 911 GT3 RS sa 4,0-litarskim atmosferskim motorom od 520 KS i još brži i beskompromisniji 911 GT2 RS sa 3,8-litarskim turbomotorom od punih 700 KS zaista su rijedak prizor, te su svakako bili prikladan dio Porsche pozornice u Golf Clubu u Sarajevu. 

Za ugodnu atmosferu sinoć je bila zaslužna i Maya Sar, dok je večer zaključena spektakularnim vatrometom i nagradnom igrom čiji su sretni dobitnici nagrađeni odlaskom na trku Formule 1. 


Kako smo već vidjeli, budućnost je svijetla za sportske automobile, iako je izvjesno da će biti električni. Tako je povodom svog rođendana Porsche jučer predstavio električni model Taycan koji će u najsnažnijoj verziji imati više od 600 KS, a zahvaljujući njima će od 0 do 100 km/h ubrzavati za manje od 3,5 sekundi. Porsche je obećao domet od 500 km s jednim punjenjem baterije, a u ponudi će biti i osnovni model sa 402 KS.

Porsche je za potpuno novi model izgradio novo postrojenje specijalno za električne automobile, naravno u sklopu kampusa marke u Stuttgartu. Kapacitet postrojenja je proizvodnja 20.000 automobila godišnje, što će postepeno biti povećano. 


Uz električni Taycan, Porsche je predstavio i konceptni 911 Speedster, koji najavljuje dolazak novog automobila u ponudu. Jedno do legendarnih imena u historiji Porschea svakako je Speedster, a njegovi korijeni potiču još iz pedesetih godina kada je aktuelan bio Porsche 356 Speedster. Od tada je Porsche proizveo nekoliko ekstremno ograničenih modela, a najnoviji od njih je 911 Speedster (generacija 997) iz 2010. godine.

Vizuelno 911 Speedster Concept izgleda slično kao i Carrera 4 Cabriolet, vjetrobransko staklo je kraće i postavljeno je pod drugačijim uglom u odnosu na standardni model. Bočni prozori su također kraći, a ideja je bila dizajnom podsjetiti na stari 356. Koncept nema stražnja sjedišta, a iza prednjih je nova zaštita protiv prevrtanja. Na zaštiti od vjetra je ispisano "70 Years of Porsche".



(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.