x

75. GODIŠNJICA

Porsche transformirao električni Volkswagen u moderni Renndienst kombi

Pouzdani kombiji sa zračnim hlađenjem su služili ne samo kao mobilne servisne stanice, već i kao improvizirani hoteli


Renndienst kombi vozila, koja su bila dio Porscheovih trkačkih timova u prošlosti, dobijaju modernu reinkarnaciju baziranu na potpuno električnom Volkswagenu ID. Buzz.

Naime, u okviru proslave 75. godišnjice Porschea, Porsche Holland je kreirao osam primjeraka novog Renndiensta koji će biti izloženi u nizozemskim Porsche centrima.

Očekivano, specijalne ID. Buzz jedinice su ofarbane u prepoznatljivu Burgundy Red boju, sa kontrastnom bijelom Porsche i Renndienst grafikom na vratima i zadnjim bočnim staklima, kao i njihovi prethodnici u vidu Volkswagena T1 i T2.

Svih osam vozila je bazirano na Volkswagenu ID. Buzz 1st Max koji pokreće elektromotor sa 150 kW/204 KS, uz baterije od 77 kWh. Nakon što neko vrijeme provede u salonima Porsche centara, ID. Buzz Renndienst će se koristiti kao šatl autobus i prisustvovat će događajima u promotivne svrhe.

Prvi Porsche Renndienst je korišten na trci Mille Miglia još 1954. godine, kao pomoćno vozilo. Baziran je na Volkswagenu T1, nudeći dovoljno prostora za alate i rezervne dijelove trkačkog tima. Brojni primjerci bazirani na Volkswagenovom Transporteru (T1 i T2) korišteni su između 50-ih i 70-ih, putujući stotinama hiljada kilometara od staze do staze.

Pouzdani kombiji sa zračnim hlađenjem su služili ne samo kao mobilne servisne stanice, već i kao improvizirani hoteli za inženjere i druge članove tima. Danas su neki od preživjelih Renndiensta izloženi u muzejima ili parkirani u garažama Porsche kolekcionara.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.