x

Porscheovo sintetičko gorivo pruža SUS modelima da budu kao hibridi

Sviđalo se to nama ili ne, elektrifikacija je započela i neće stati sve dok komponenta zvana "auspuh“ ne bude eliminisana iz svijeta automobila.

U brojnim zemljama već su počele na snagu da stupaju brojne mjere koje stimulišu kupce da se okreću električnim vozilima, a regulativa je sve oštrija, posebno u Evropi, gdje sve više zemalja najavljuje zabranu prodaje neelektričnih automobila u narednih 10 godina, prenosi vrelegume.rs.

Međutim, to nije kraj puta za motore s unutrašnjim sagorijevanjem. Naime, dr Frank Valizer, potpredsjednik Porsche Motorsporta i GT automobila, pružio je uvid u aktuelni razvoj Porscheovog sintetičkog goriva, poznatog kao eFuel.

Dr Valizer smatra da će konvencionalni motori, koji koriste sintetičko gorivo, transformisati tradicionalne automobile u vozila čista poput elektromobila. On je dodao da je eFuel važan za Porscheovo smanjenje CO2 otiska, navodeći da su sintetička goriva čistija, nemaju nusproizvoda, proizvode manje čađi i manje azotnih oksida od aktuelnih fosilnih goriva.


Koliko je to "manje“, vjerovatno se pitate. Dr Valizer kaže da očekuje smanjenje emisije ugljen-dioksida za do 85 odsto.

"Iz perspektive ’izvora do točka’, a morate uzeti u obzir ovaj aspekt kod svih vozila, emisija CO2 će biti na nivou podjednakom onom kod električnih vozila“, zaključio je dr Valizer.

Porsche je inicijalno objavio ulaganja u sintetička goriva prošle godine, s ciljem da sačuva stare modele koji se još uvek kreću putevim i verovatno će se kretati još dugo. Međutim, ne radi se samo o spasavanju klasičnih automobila.


Dr Valizer je objasnio da bi kompletna Porscheova aktuelna gama automobila sa SUS motorima, uključujući i 992 generaciju 911 GT3, mogla da koristi eFUel bez bilo kakvih modifikacija. Njemačka marka će ispitivanja započeti 2022.

Da li bi ovo mogao da bude tračak nade na koji su čekali automobiliski entuzijasti "petrolhead“ provenijencije? Suviše je rano za donošenje zaključaka, ali lepo je znati da još uvijek nema predaje. S druge strane, troškovi i cijena, mogli bi da predstavljaju još jednu prepreku u perspektivi, tako da nam se čini da bi ovaj segment mogao da bude rezervisan za one s dubljim džepom.


(Sport Sport)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Želiš li da nađeš ženu na jednu noć? Uđi --- Hotsenn.Com