x

ZVANIČAN STAV

Poruka Sparsa: KK Bosna bismo pozvali na turnir "Sabit Hadžić" da taj klub postoji

Omladinski košarkaški klub (OKK) Spars je pojasnio zašto na četiri Memorijalna turnira "Sabit Hadžić" nisu pozvali Košarkaški klub Bosna Royal.

Na ovosezonskom izdanju turnira, kao i na tri prethodna Bosna Royal nije pozvana na turnir koji se igra u čast legende Studenata.

Iz Omladinskog košarkaškog kluba Spars su objasnili razloge za to, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena.

"S obzirom na plasirane informacije u medijima u vezi s organizacijom 4. međunarodnog memorijalnog turnira 'Sabit Hadžić', koji se održava 24. i 25. 9. 2021. godine u organizaciji našeg kluba, a koje tendenciozno u javnosti narušavaju namjere same organizacije, dajemo sljedeće saopštenje.

Međunarodni memorijalni turnir 'Sabit Hadžić' naš klub organizuje u saradnji s porodicom Hadžić u čast sportskog košarkaškog velikana, koji je imao svjetsku sportsku karijeru i kao košarkaš i kao trener. Veliki trag je ostavio igrajući za reprezentaciju bivše Jugoslavije, potom i kao trener u mnogim svjetskim klubovima, a pogotovo kao selektor seniorske reprezentacije BiH. Rahmetli Sabit Hadžić je bio podrška našem klubu od samog osnivanja i bio je u funkciji sportskog savjetnika do posljednjeg dana svog života.

U dogovoru s porodicom - suprugom Fatmom i sinom Damirom, u želji da lik i djelo Sabita Hadžića očuvamo od zaborava i da ga učinimo vječnim, uprava kluba je odlučila organizirati turnir koji postaje tradicionalni.


Učesnici na turniru su izbor organizatora i nikako ne mogu biti predmet zamjerke bilo kojeg drugog kluba, kao što se nama spočitava koga (ni)smo trebali pozvati. Ovim putem želimo da istaknemo da je rahmetli Sabit Hadžić bio igrač i legenda KK Bosna koji više ne postoji kao klub, a kojeg prisvaja i u njegovo ime se predstavlja Royal - Uduženje za promociju i afirmaciju sporta.

Želimo istaći da nam je mnogo žao što je KK Bosna, kao simbol grada i sporta, za koji smo vremenom svi navijali, doživio sudbinu u kojoj se danas nalazi, ali istovremeno osuđujemo prisvajanje imena Bosna od udruženja koje se pod tim imenom predstavlja u javnosti, a istina je sasvim drugačija.

Poznato je da Udruženje Royal nema nijedan validan pravni dokument kojim se dokazuje da je pravni sljedbenik KK Bosna već se lažno predstavlja koristeći samo dobre strane KK Bosne, a sve ono što je taj klub dovelo u sadašnju situaciju (veliki dugovi i ostali nagomilani problemi) ističu kao ostavštinu KK Bosne prezentirajući da je to KK Bosna, a ne Royal.

Žao nam je što je i turnir koji organiziramo stavljen u isti kontekst namjera tendecioznim predstavljanjem gdje je rahmetli Sabit Hadžić igrao, sa ciljem da se omalovaži povezanost i uloga našeg kluba i plemenita namjera u organizaciji ovog turnira.

Sigurno bi KK Bosna bio učesnik ovog turnira da postoji kao klub u kojem je igrao legendarni Sabit Hadžić. Pošto znamo da taj klub više ne postoji, upućujemo apel svima koji žele narušiti organizaciju ovog časnog i plemenitog turnira da to ne čine i da se prvo informišu kod organizatora turnira o pravoj istini koju sportska košarkaška javnost u BiH dobro zna.


Do sada se nikada nismo oglašavali po ovom pitanju, ali od sada više nećemo tolerisati napade na naš klub, već ćemo argumentovano odgovoriti i ukazati na prevare koje pojedinci već godinama čine lažno se predstavljajući, što trajno nanosi štetu košarkaškom sportu u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo sve ljubitelje košarkaškog sporta da zajedno učinimo 4. međunarodni memorijalni turnir 'Sabit Hadžić' uspješnim i da se u vrijeme trajanja turnira družimo u čast bh. košarkaškog velikana Sabita Hadžića. Svi ste pozvani na promociju sporta i košarke koja treba ovom gradu, a za koju je i sam rahmetli Sabit Hadžić živio! Dobro došli na turnir!", stoji u saopćenju Omladinskog košarkaškog kluba Spars.

Podsjetimo, turnir će biti održan danas i sutra, a uz organizatora na njemu učestvuju srbijanski Zlatibor, crnogorska Sutjeska te zenički Čelik.

Prvog dana takmičenja u polufinalu će se sastati Sutjeska i Čelik, te Spars i Zlatibor, dok su sutradan na programu susreti za treće mjesto i finale.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.