x

samo tri primjerka

Posebni McLaren kao podsjetnik na prvu pobjedu u Formuli 1

Iza posebnog McLarena 720S Spa 68 Collection stoji tvornički odjel MSO (McLaren Special Operations), a automobil je posvećen obilježavanju 50 godina od prve pobjede McLarena u Formuli 1.

Ljubitelji Formule 1 iz samog naziva automobila mogu zaključiti da je ekskluzivno izdanje iz MSO odjela posvećeno prvoj pobjedi slavnog britanskog tima u Formuli 1 koja je ostvarena 1968. godine na čuvenoj belgijskoj stazi Spa Francorchamps.


Iza upravljača McLarenovog narandžastog bolida M7A bio je Bruce McLaren pa nije slučajno što su u MSO odjelu odlučili da karoseriju modela 720S, koji će biti napravljen u samo tri primjerka, oboje istom bojom.


Pored adekvatne boje karoserije MSO je automobil ukrasio sivim aplikacijama na bokovima ispred zadnjih točkova na kojima se može vidjeti tlocrt čuvene belgijske staze. S natpisom "Spa 1968" isti tlocrt ušiven je i u naslonima alkantarom presvučenih sjedišta, a informacije o mjestu, datumu i vozaču koji je McLarenu donio prvu pobjedu u F1 ispisane su na karbonskoj jednodijelnoj šasiji.


U MSO su zaključili da su crni točkovi optimalna kombinacija s narandžastom bojom, a "tačka na i" je nezaobilazna pločica u kabini koja sugeriše na ekskluzivitet automobila.


McLarenovu "paklenu narandžu" i u ovom slučaju pokreće centralno smješten 4-litarski biturbo V8 motor koji raspolaže sa 720 konjskih snaga i 770 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na podlogu vrši se posredstvom 7-stepenog automatskog mjenjača, a 720S od 0 do 100 km/h stiže za 2,9 sekundi i razvija 341 km/h.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.