x

BAJKOVITO PUTOVANJE

Posjetili smo Konju: Magični spoj tradicionalne i savremene arhitekture

Ono što posebno fascinira je činjenica da se kultura i tradicija ovog grada ne svodi isključivo na islamsku baštinu umjetnosti i filozofije.

Najpoznatiji perzijski islamski pjesnik, filozof, mistik i teolog Mevlana Dželaludin Rumi jedno je od najistaknutijih imena svjetske filozofije i književnosti srednjeg vijeka. Najpoznatiji je po svojoj poemi „Mesnevija“ sačinjenoj od nevjerovatnih 25.000 stihova.

Za nju se kaže da je srž Kur'ana, jer daje odgovore na mnoga teška pitanja islamske filozofije. Sadrži poučne priče iz života, sa slikovitim izlaganjem, propraćenim poukama i vjerskim savjetima. Neiscrpan je izvor mudrosti i predmet mnogobrojnih studija.

Nezavisno bratstvo

Rumi je inspirirao stvaranje nezavisnog bratstva mevlevija, nazvanih prema počasnoj tituli koju su učenici dodjeljivali svom učitelju (mevlana - naš učitelj). Ovaj red je postao poznat kao „vrteći derviši“ prema važnoj ulozi ritualnog plesa u obaveznom obredu nazvanom sema.

Njegova smrt tradicionalno se obilježava u turskom gradu Konji, smještenom u centralnoj Anadoliji, a novinar magazina „Express“ imao je to zadovoljstvo da prisustvuje obilježavanju ovogodišnje - 749. godišnjici smrti slavnog mistika.

Tom prilikom upoznali smo ovaj magični grad koji nas je osvojio svojom tradicijom, kulturom, ali i srdačnošću i susretljivošću više nego ljubaznih domaćina.

Konja je grad koji predstavlja magični spoj tradicionalne i savremene arhitekture. Broji nekih 2,5 miliona stanovnika i svakim danom postaje sve impresivnija, istinska metropola i očaravajuća turistička atrakcija. Konja je glavni grad istoimene pokrajine, po površini najveće provincije u Turskoj.

Na svakom koraku nalaze se mnogobrojne džamije, tekije i medrese u kojima se baštini višestoljetna kultura i tradicija, koje posjetioce ovog grada ostavljaju zapanjenim. Ono što posebno fascinira je činjenica da se kultura i tradicija ovog grada ne svodi isključivo na islamsku baštinu umjetnosti i filozofije.

Naime, u neposrednoj blizini Konje nalazi se lokalitet Čatalhijuk (Çatalhöyük) koji je osnovan čak 7.000 godina p. n. e. Riječ je o lokalitetu koji se nalazi pod UNESCO-ovom zaštitom, za koji se smatra da predstavlja istinsku kolijevku civilizacije.


Prvi hljeb

Zanimljivo, na tom lokalitetu postavljeni su temelji u zemljoradnji i stočarstvu. Tu je posijana prva pšenica, pomuženo je prvo mlijeko, ispečen prvi hljeb. Antički žitelji tog lokaliteta živjeli su u neprestanoj opasnosti od divljih životinja, te su bili primorani kroz krov ulaziti i izlaziti iz svojih blatom sačinjenih nastambina.

Svojom bajkovitom historijom fascinira i lokalitet Sile (Sille). I to je mjesto koje je smješteno u blizini Konje. Poznato je po brojnim katakombama u kojim su se krili kršćani pred progonom Rimljana. Također, to je mjesto u kojem je carica Helena, majka cara Konstantina koji je na temeljima starog Bizanta sagradio Konstantinopolj, sagradila crkvu Svetog Konstantina iz 4. stoljeća.


Idealna destinacija

Ukoliko želite da se zaputite na neko putovanje, a niste sigurni za destinaciju, Konja je definitivno grad koji trebate uzeti u obzir. Grad koji odiše derviškom mistikom, islamskim duhom, antičkom magijom, modernim urbanizmom i domaćinskom susretljivošću, učinit će da se osjećate više nego dobrodošlo.

Izvor: avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.