x

Posjetite 5 najsnježnijih evropskih gradova

Voljeli snijeg ili ga ne voljeli, praznici uvijek izgledaju ljepše kad grad zabijeli.

Voljeli snijeg ili ga ne voljeli, praznici uvijek izgledaju ljepše kad grad zabijeli. Daje dodatni osjećaj mirnoće i ljepote. Stoga, ako putujete, zaputite se u neki od ovih gradova, jer upravo oni u decembru prema statistikama imaju najviše snježnih dana.

Helsinki, Finska – 16,5 snježnih dana mjesečno

Na petom mjestu nalazi se glavni grad Finske, a ako želite uživati u snježnim radostima, kupite ono po imenu „pulkka", vrstu saonica koju možete vidjeti svugdje u gradu. U Finskoj se ponašajte kao Finac, i kad se smočite i možda već pomalo promrznete, posjetite neku od mnogobrojnih sauna, te se zagrijte na „ugodnih“ 80 stepeni. Ako ste dovoljno hrabri, odite i malo dalje, na zaleđeni Baltik i pridružite se klizanju na ledu!


Turku, Finska – 17 snježnih dana mjesečno

Turku je najstariji grad u zemlji, nalazi se na jugozapadnoj obali, a krase ga brojni dvorci koji potječu još iz 13. stoljeća. Jedan od načina obilaska grada u decembru svakako je i na klizaljkama, s obzirom da se rijeka Aura zaledi, te možete klizati uokolo i razgledavati znamenitosti.

Erfurt, Njemačka – 17,5 snježnih dana mjesečno

Ovaj za njemačke standardne neveliki grad u regiji Tiringiji, koji broji nešto više od 200 hiljada stanovnika, u decembru je prilično bijel, a u njemu ćete i pronaći brojne bisere srednjovjekovne arhitekture.


Vilnius, Litva – 18,5 snježnih dana mjesečno

Litavski glavni grad najpoznatiji je po baroknoj arhitekturi u samom gradskom središtu, koje je i UNESCO postavio na popis Svjetske baštine još 1994. godine. Ako želite doživjeti pravi zimski duh i baviti se sportom, skijalište Liepkalnis udaljeno je tek 5 kilometara, a iz njega puca i sjajan pogled na grad.

Tallinn, Estonija – 20,5 snježnih dana mjesečno

I na prvom mjestu, nalazi se „kralj snijega“ u decembru, glavni grad Estonije – Tallinn.

 Zimi je boravak u njemu čista romansa, a stari dio grada znan i kao Kesklinn se nalazi pod zaštitom UNESCO – a, te je jedan od najbolje očuvanih gradskih srednjovjekovnih centara na cijelom kontinentu. 


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.