x

PREŠAO SAMO 5 KILOMETARA

Posljednji proizvedeni Saab ide na aukciju

Posljednji proizvedeni model kompanije Saab bit će prodan na aukciji.

"Smrt" švedskog proizvođača automobila Saab nije bila posebno dostojanstvena. Nakon što ga je prodao General Motors, Saab je bankrotirao, a kupila ga je druga kompanija. Sada ima zanimljivu budućnost kao kineski električni automobil koji ipak ne može koristiti Saabov logo, a za istinske fanove Saaba je to teška činjenica jer nisu zadovoljene njihove želje za dostojanstvenim gašenjem. Ipak, mogla bi ih utješiti informacija da će na aukciji biti prodan posljednji proizvedeni Saab, model 9-3 Aero.

Kada je kineski konzorcij National Electric Vehicle Sweden (NEVS) kupio Saab Automobiles, proizvodio je postojeći model 9-3 u postrojenju Trollhattan u Švedskoj. Međutim, novi finansijski problem je proizvodnju okončao nakon pet mjeseci. Primjerak o kojem je riječ je ostavljen po strani za crash testove, ali nikad nije iskorišten. Tehnički, radi se o posljednjem novom Saabu koji je napustio fabriku, a koji je prešao svega pet kilometara.


Švedski godišnji Saab Car Museum Festival u Trollhattanu je događaj na kojem se slave različite stvari vezane za ove automobile, a NEVS je odlučio da posljednji automobil izloži baš na ovom događaju prije nego bude prodan na aukciji krajem ove godine.

Automobil definitivno ima historijsku važnost tako da će biti zanimljivo vidjeti koliko novca će entuzijazmi biti spremni izdvojiti kako bi ga kupili.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.