x

Poslužite se ovim trikovima i izbjegnite toplotni udar u autu

Auto će se na suncu u svega nekoliko minuta ugrijati poput rerne, stoga je potreban oprez, posebno ako nema klimu.

Toplotni udar nije stvar koja se događa krajnje neodgovornima. Mnogi su ponekad ostavili nekoga ili nešto na "minutu-dvije" u autu računajući da se neće ništa dogoditi. A to sigurno ne bi napravili da su znali kako brzo se zagrijava kabina automobila.

U manje od 10 minuta temperatura u kabini može porasti za 80%, odnosno i za više od 20 stepeni Celzijusa.

Nekoliko trikova za rashlađivanje

O uputama kako brzo rashladiti interijer automobila, ali i važnosti upotrebe sjenila već smo govorili. Evo još nekoliko savjeta.

Temperaturu u autu koji je bio parkiran na suncu možete brzo spustiti i do 10 stepeni jednostavnim trikom. Spustite prozor na suvozačevoj strani i zatvorite vrata, a vozačeva vrata zatvarajte i otvarajte brzim pokretima nekoliko puta. Time će doći do brze izmjene zraka još dok vozilo stoji, savjetuju stručnjaci.

Imate li kožna sjedala, svakako ih prekrijte nekim pamučnim materijalom, plahtom ili ručnikom. Ako će auto stajati, prekrijte i volan te prednju armaturu.

Prozor ne pomaže

Jedan djelomično otvoren prozor, što često možemo vidjeti kod ostavljenih ljubimaca, nije velika pomoć. Kabina će se vrlo brzo ugrijati na izuzetno opasnu razinu, stoga nikada nikad ne ostavljajte djecu i ljubimce u autu, čak ni na nekoliko minuta. Imajte na umu da se dječje tijelo zagrijava do pet puta brže nego tijelo odrasle osobe.

Poseban oprez potreban je i s namirnicama. Ne ostavljajte hranu u automobilu. Najmanje što vam se može dogoditi je rastopljena čokolada i prljavi tapecirung. Realno, ovako topla okolina je pogodna za razvoj bakterija. Gotova hrana, mljeveno meso, mliječni proizvodi i jaja su najosjetljiviji.


(Face.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.