x

Postporođajna depresija – rizici i prvi simptomi

Rođenje djeteta je predivan događaj koji izaziva mnogo emocija, ali vrlo često nakon toga kod nekih žena nastupi faza depresije, koju nazivaju postporođajnom depresijom. Javlja se kod čak 20 posto majki. Jaki simptomi, koji uključuju depresiju i mnogo suza, obično se javljaju tokom prvih nekoliko nedjelja poslije porođaja, ali se mogu javiti i kasnije u životu tokom prve bebine godine.

Dešava se, nekada, da porođajna depresija kod mladih majki traje i po tri godine, prema najnovijoj studiji američkog Nacionalnog instituta zdravlja. Studija je objavljena u žurnalu Pediatrics, a vršena je na 5 000 žena.


Povećan rizik od depresije

Naučnici su pokazali da one žene koje su imale prethodna stanja, poput promjena raspoloženja, gestacijskog dijabetesa imaju veće šanse za pojavu simptoma depresije. Iako svaka žena može doživjeti depresiju, neke se ipak nalaze u malo većem riziku, usljed nekih mentalnih poremećaja, hroničnih stanja i teških društvenih situacija.

Spoljni faktori, poput niskih primanja i težih životnih uslova takođe mogu biti okidač. Upravo zato je važno da okolina ima razumijevanja i pruži što bolju podršku roditeljima, kako bi djeca bila sretnija, zdravija i uspješnija.


Simptomi

Ukoliko mislite da patite od postporođajne depresije važno je da se obratite ljekaru. Simptomi postporođajne depresije su: tuga, anksiotnost, promjena apetita, sna, koncentracije, osjećaj bespomoćnosti i bezvrijednosti.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.