x

Potiču li videoigrice agresivnost kod djece

Istraživanja sprovedena u trajanju od nekoliko godina nisu pokazala nikakvu povezanost između igrica sa agresivnim sadržajem kod mladih .

Novo istraživanje sprovedeno na Novom Zelandu dalo je odgovor na pitanje koje muči većinu roditelja. Godinama se već raspravlja o tome da li mogu videoigrice u kojima je tema rat i koje su pune oružja utjecati tako na djecu da postanu nasilna, pa su istraživači sa Masi Univerziteta na Novom Zelandu odlučili da to istraže.

Tim je prikupio podatke od 28 istraživanja koja su posmatrala sve ukupno 21.000 mladih ljudi koji igraju igrice. Svi podaci doveli su ih do istog zaključka, a to je da videoigrice ne mogu djecu pretvoriti u agresivne i nasilne ljude kasnije u životu.

Istraživanja sprovedena u trajanju od nekoliko godina nisu pokazala nikakvu povezanost između igrica sa agresivnim sadržajem kod mladih, objasnili su stručnjaci. Iako se o ovoj temi i dalje žestoko raspravlja, mnogi su roditelji sada bar malo mirniji. Istraživači su ova svoja otkrića objavili u časopisu JAMA Network Open.

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.