x

SENATORI EVAKUIRANI

Potpuni haos u SAD-u: Trumpove pristalice provalile u zgradu Kongresa, jedna osoba ranjena!

Američki Kongres je blokiran usljed napete situacije među hiljadama demonstranata, pristalica Donalda Trumpa, koji su opkolili zgradu Kapitola u Washingtonu uoči potvrđivanja pobjede Joe Bidena na predsjedničkim izborima.

Protestanti su preplavili zgradu Kapitola i prisilili je na zaključavanje, zaustavivši raspravu koja se odvijala u oba doma američkog parlamenta.

Hodnicima su odjekivali pokliči "Želimo Trumpa" dok su novinari i zastupnici evakuirani na sigurno mjesto.

Kongres se sastao kako bi potvrdio pobjedu Joe Bidena kroz glasanje izbornog kolegija.

Potpredsjednik Mike Pence je izjavio da neće blokirati ratificiranje Bidena za izabranog predsjednika, usprkos zahtjevima Trumpa.

21:44 Oglasio se i odlazeći američki predsjednik Donald Trump pozivajući demonstrante da ostanu mirni.

"Bez nasilja!!, poručio je Trump.

21:41 Zaštitari u zgradi Kongresa priveli su neke demonstrante, dok su drugi provalili u jednu prostoriju u kojoj borave senatori.

21:39 Američki mediji i sigurnosni zvaničnici pozivaju Donalda Trumpa da pozove svoje pristalice na obustavljanje protesta.


21:28 CNN javlja da je jedna osoba u kritičnom stanju stanju nakon što je ustrijeljena u grudni koš prilikom sukobljavanja demonstranata s policijom unutar zgrade Kongresa.

21:25 Dok se grupa demonstranata sukobi s policijom unutar zgrade, hiljade drugih opkolili su zgradu kongresa SAD-a.

21:21 Kako javljaju američki mediji, svi senatori su uspješno evakuirani iz zgrade Kongresa SAD-a u kojoj i dalje boravi veliki broj Trumpovih pristalica.



21:13 Trumpove pristalice uspjele su upasti u zgradu Kongresa SAD-a gdje su se sukobili sa zaštitarima i policijom. Sjednica je prekinuta, a članovi Senata i Kongresa SAD-a su evakuirani. Novinari koji su ostali unutar zgrade javljaju da je od njih zatraženo da stave plinske maske.

20: 58 Situacija je eskalirala u vrijeme kada se na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa prebrojavaju glasovi izbornog kolegija, a koji trebaju potvrditi pobjedu demokrate Joe Bidena na predsjedničkim izborima.


Američki mediji javljaju da je haotična situacija pred zgradom Kongresom SAD-a gdje se hiljade Trumpovih pristalica protive potvrđivanju izbornih rezultata. Stotine policijskih vozila osigurava ovaj skup, ali čini se da postaje sve teže obuzdati demonstrante.

Prema snimcima koji kruže društvenim mrežama, grupa demonstranata uspjela je ući u zgradu Kongresa gdje se sukobe s policijom i zaštitarima koji osiguravaju zgradu, ali mediji u SAD-u još nisu potvrili ove navode.



Reuters javlja da područje oko zgrade Kongresa osigurava više od 3.700 policajaca i stotine pripadnika Nacionalne garde. Okupljeni demonstranti uporno ponavljaju da neće dozvoliti potvrđivanje izbora.

S druge strane, Trump se obratio demonstrantima u parku pored Bijele kuće kazavši da nikad neće odustati i priznati poraz. Podsjetimo da bi njegov nasljednik Joe Biden trebao ući u Bijelu kuću za dvije sedmice.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.