x

Potrošnja hrane raste brže nego svjetska populacija

U razvijenim ekonomijama potrošači se okreću zaštiti životne sredine i sve rjeđe kupuju crveno meso, objavila je Evropska komisija.

Zbog rasta prihoda i promjene u navikama potrošača, potrošnja hrane raste bržim tempom nego svjetska populacija.

Ova kretanja rezultirala su porastom potrošnje proizvoda veće vrijednosti (poput mesa i mliječnih proizvoda) u rastućim ekonomijama. Nasuprot tome, porast društvene odgovornosti i brige za zaštitu životne sredine u razvijenim ekonomijama uticao je na odabire kupaca, što je, recimo, dovelo do smanjene potrošnje crvenog mesa, navodi se u posljednjoj analizi "Globalna ponuda i potražnja za hranom", koju je objavila Evropska komisija.

U izvještaju se navodi da je EU drugi najveći svjetski potrošač pšenice sa oko 250 kilograma po stanovniku, odmah poslije crnomorske regije. Potrošnja u EU neprekidno raste, vođena uglavnom razvojem stočarskog sektora zbog korištenja pšenice u ishrani životinja, piše "Politika".

Četiri regiona snabdijevaju svijet pšenicom: EU, Crnomorska regija, Sjeverna Amerika i Okeanija, prenosi B92.

Najveći potrošači govedine su u Sjevernoj Americi, 35 kilograma po stanovniku, a slijedi je Južna Amerika. Sa potrošnjom od oko 40 kilograma po stanovniku, EU je daleko najveći potrošač svinjskog mesa. Svinjetina je omiljeno meso i u Aziji, a prognoze su da će upotreba ove vrste mesa do 2020. dostići 15 kilograma po stanovniku.

Više od 80 odsto uvoza potiče iz Sjeverne Amerike i EU. Ipak, navodi se da je u oba regiona došlo do neznatnog smanjenja potrošnje, zajedno s većom proizvodnjom, što je dovelo do povećanja svjetskih viškova.

Interesantno je da je kod živine potrošnja znatno povećana u svim regijama svijeta. Najveći potrošač je Sjeverna Amerika, sa više od 50 kilograma po stanovniku.


(Nezvaisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.